16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu – Tıbbiyeli Sözlük
ana omurgasını `cumhurbaşkanlığı sistemi`nin oluşturduğu 18 maddeden oluşan anayasa teklifini içeren referandum.

bahse konu tüm maddelere [http://anayasadegisikligi.barobirlik.org.tr/Anayasa_Degisikligi.aspx ~ şuradan] ulaşılabilir
' ya ben o kadar maddeyi okuyup anlamakla uğraşamam, biri bana özet geçsin' diyenlerin çoğunluğu sayesinde kimin sesi çok çıkarsa o tarafın istediği sonuçların çıkacağı referandumdur.
Evet dıyenler chp ve pkk ve hdp hayır dediği için evet derken

hayır diyenler öncelikle Erdoğan ve ak parti evet dediği için hayır diyor



Sorarsan okudum karar verdim derler
(ebkz: #45793) no'lu entrydeki gibi bir duruma düşmemek için hepsini okudum. özet şu:

1. milletvekili sayısı 600'e çıkıyor,

2. yargı bağımsızdır ifadesinin yanına bir de tarafsızlık ekleniyor,

3. milletvekili olabilme yaşı 18'e iniyor,

4. seçim aralığı 5 yıla çıkıyor,

5. partili cumhurbaşkanlığı geliyor,

6. `türkiye büyük millet meclisi`nin `bakanlar kurulu`nu denetlemesi kaldırılıyor

7. yürütme yetkisi bakanlar kurulundan alınıp `cumhurbaşkanı`na bağlanıyor



şimdilik bilmemiz gereken bunlar, aklıma geldikçe editlerim..
Özet isteyenlere: şimdiye kadar istediğim herşeyi illegal yolla yaptım; kimse bişey demedi, gerekirse hakimi savcıyı değiştirdim. ama artık en yakınımdaki adama bile güvenmiyorum; artık bu yaptıklarımdan dolayı hesap sorulma olasılığı bile olmasın, hepsi yasal bir statüye bürünsün referandumudur. Şu anki kör topal sistem bile oylamaya sunulacak olandan evlâdır; olası bir `evet` ülkeyi geriye götürecekken, `hayır` var olan durumu koruyacaktır. gönül isterdi ki daha bilimsel, sosyolojik, sınıf ve kadın farkındalığı içeren bir üçüncü seçenek olsaydı; göğsümüzü gere gere evet deseydik ama ortadoğu ülkelerinde bu namümkün.
Anayasa değişikliği sonucunda genel oy sayısı 367 sayısının altıda kalırsa zorunlu referandum yapılır evet çoğunlukta olursa resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. 330 sayısının altında kalırsa da anayasa değişikliği kabul edilmez. Ayrıca anayasa değişikliğini ülkenin temelinin değişmesi olarak görmek saçmalıktan ibarettir çünkü çekirdek anayasa kısmına yani ilk 3 maddeye dokunulması (değiştirme, kaldırma) yasaktır ki 4. Madde de bunu içerir.evet



Edittianus: 367 dememin sebebi ülkemizdeki milletvekili tam sayısının 2/3'ünden fazla olması gerekli.
ilçe seçim kurulundan gelen görevlendirmeyle beraber sandık başkanı olarak görev yapacak olduğum referandum.



abi ne alaka doktorlukla sandık başkanlığı dedim ilk önceleri ama 657ye tabii olunca insanın başına böyle şeyler gelebiliyormuş işte. benim için de farklı bir tecrübe olacak umarım bir aksilik yaşamam.
#oyatıyoruz kampanyası gösteriyor ki halkın büyük kısmı oy kullanmayı düşünmüyor. Kurallarını sizin koyduğunuz oyunda ben yokum diyor.



7 haziran seçimlerinden memnun olmayan iktidar seçimleri yeniledi ve istediğini aldı. Bu referandumda istediğini almazsa vazgeçmeyeceğini de gösterdi. Niye çırpınıyoruz bilmiyorum.



Koyun sürüsü gibiyiz. oy atın diyorlar atıyoruz. Olmadı baştan diyorlar tekrar sandığa gidiyoruz. İktidarı da muhalefeti de yerin dibine batsın. Oy atmıyorum.
(ebkz: #51008) nolu entry e ithafen:



Evet gerçekten nüfusun belli bir kısmı ya düşüncesinden dolayı ya da keyfinden oy vermek istemiyor. Nasıl olsa çoğunluk böyle düşünüyor zihniyeti ne yazık ki var.. ve bu azımsanmayacak bir çoğunluk nereden baksanız seçmenlerin -20 si. Yani 15 20 puandan söz ediyoruz şurda..



benim anlamadığım kesim hem muhalif olup hem de oy atmayanlar. Geçen bir 50 yaşlarında adamla konuşurken "ben bu sisteme karşıyım ama oy da atmayacağım" dedi nedeni de muhalefetin beceriksizliği (kendince). Yav tamam da sistem değişecek diyo kendini düşünmüyon bari çoluğunu çocuğunu düşün o da yok. Nasıl olsa para bok, yurtdışına kaçarsın, çocukları orda okutursun büyütürsün, savaşa mavaşa karışmazsın ooh mis. Türkiyede savaş çıktı manşeti çıkar sen "vah vah vah tüh tüh tüh.. ama ben zamanında demiştim.." dersin ama burda sen vatanında kalan orta halli muhaliflere saygısızlık etmiş olursun güzel kardeşim.



Yalova 2004'ten 2014'e kadar akp (arada bi dönem dp oldı o da akpye geçti) yönetiminde kaldı. `muharrem ince`nin gece o yalova adliyesi önünde beklediği 1 oy var ya. 10 yıllık akp dönemini bitirdi o oy, seçimler tekrarlandı ve şimdi chp yönetiyor yalovayı. Geçenlerde bir anket şirketinin müdürü televizyonda "üsküdarda oylamaya katılmayan 80 bin kişi var, bunların 'i chpli ve bunlar oy verseydi akpnin üsküdar kalesi düşecekti" dedi! Yani oy verme oranı arttıkça seçim daha adil oluyor güzel kardeşim.



O nedenle: #oyver