2018 eylül ayı enflasyonu – Tıbbiyeli Sözlük
2018 yılı eylül ayına ait enflasyon tüik tarafından yüzde 6.30 olarak açıklandı. yıllık enflasyon ise yüzde 24.2 oldu.



tahminler is yüzde 3.6 olacağı idi. aylık bazda 2001'den beri en yüksek enflasyon artışı olurken, yıllık bazda ise 2003'ten beri en yüksek enflasyon yüzdesi oldu.



hâlâ ekonomi yönetimimiz olayı stokçuluğa bağlayarak yaşanan krizi görmemezliğe geliyor. bakanımız berat albayrak yeni paket-program bir şeyler açıklayacakmış.



iktidara yakın medyada bu artış manşette yer almayıp, emekliye-memura yapılacak zam oranı olarak müjdelendi.



sonumuz hayrola.
Enflasyon son 15 yılın rekorunda. Yıl sonuna kadar düşmesi pek muhtemel değil. 2018 ve 2019 tahmini için düşmekten ziyade durumunu koruyacaktır. Daha kötüsü yakın zamandaki ilk rekorla kalmayacaktır.



Ağustos ayında yaşanan ciddi döviz yükselişinin bunda payı var. Ama şuan devletin de parası var. Devlete yakın şirketlerin de parası var. Ki döviz kurlarına karşın 'kur sabiti' yapmadan maaş ödemesi yapan nice şirket var.



Ekonomik sorunun en büyük sebebi üretim ve satıştan ziyade mevcut hükümetin dünya'ya karşı tutumu. Almanya, ispanya türkiye'deki çoğu firma ile iş yapmayı kabul etmiyor. Var olan sözleşmeleri iptal ediyorlar. İsviçre türkiye'nin gönderdiği patent çalışmalarını kabul etmiyor. Rusya aynı şekilde patent çalışmalarını elinden geldiğince uzatıyor. Ülkeye döviz girişi çok kısıtlandı. Devlet piyasaya son iki senedir para yatırımı dahi yapsa faydası olmuyor. Bu hal ve tavırlar uzun vadede hiçkimsenin faydası olmayacak.