aile hekimi – Tıbbiyeli Sözlük
bazılarını ciddiye almayın bu konuda. Aile hekimliği tüm dünyada var olan bir sistem, düzenli bir sistemi olsa aslında acilin o acil olmayan kısmını gerçekten alabilecek sistemdir.
sağlık sisteminin en önemli çarkı olan koruyucu tıbbın ana mekanizmasıdır amma velakin henüz oturmamış sistemiyle üç beş üsye bakıp acili rahatlatır ilaçları repete eder başka da pek bir işe yaramaz
bademciği olmayan arkadaşıma bademciklerin şişmiş denildiği günden beri inancımı kaybettiğim koruyucu hekimlik uygulaması. İşe yarayanları da vardır elbet
Birinci basamakta yer aldıklarını düşünürsek gerçekten sağlık sisteminde yerleri çok önemli. Hastanelerin yüklerini önemli derecede azaltabilirler. Özellikle acili rahatlatacaklardır. Yani sözün özü yine teorikte çok mantıklı ama pratikte sınıfta kaldığımız, sağlık sistemimizin kanayan yaralarından bir tanesidir.
sağlıkta basamak sistemini amaçlayarak getirilen ancak yatış sistemiyle sonuçlanan hekimlik.
Birinci basamak sağlık hizmeti için görevlendirilmiş hekim. işleri aslında öyle kolay değil. İşini iyi yapıp ikinci,üçüncü basamağa olabildiğince az hasta sevk etmeye çalışıyorsa o senin işin değil niye o ilacı başlıyorsun yorumları ve yazıları alır; tanı koyup tedavi planlaması için bir üst basamağa sevk ettiği hastaya 'e tanıyı koymuş niye gönderiyor buraya seni aile hekimin' diyen meslektaşları ile karşılaşır. Direnen direnir tabi sistemdeki açıklara ancak bir kısmı da pes edip yatış sistemine geçmiştir haliyle.
büyük umutlarla "artık her ailenin bir hekimi var" mottosu ile topluma sunulan ancak aile hekimlerinin performans usulü ile değil de kişi başına para almasından dolayı risk almayıp geleni geçeni hastanelere yönlendirmesi sonucu halk nezdinde sağlığın en önemli basamağı olması gerekirken tam tersi reçete ve rapor yazan doktor olarak konumlanmasına neden olan pasif doktorluk uygulaması.



Sağlık ocağı sistemini bilenler için başarısız bir sistem değildi. aşılama oranı 'in üzerindeydi. yıllardır ilçede görev yapmış, halkın güvendiği `kelli felli` hekimler sağlık ocaklarında hastanenin yükünü alıyordu ki insanlar uzmana yazdırdıkları reçeteleri bile sağlık ocağındaki pratisyen hekime konfirme ettirdikten sonra kullanıyorlardı. aile hekimliği sistemi ile ilçelerde çalışan puanı yüksek olan hekimler merkeze geçtiler ve onlar da maalesef çarkın bir dişlisi oldular.



şu anda çoğu tıp öğrencisi aile hekimi olayım da yatayım paramı kazanayım ya da tus çalışayım diye sisteme girmenin hayalini kurmaktadır.
bir tıp disiplinidir. Diğer tıp branşları gibi kendine özgü bir eğitimi, uygulaması ve araştırma konuları bulunan, dahili tıp bilimleri içinde değerlendirilebilinen klinik bir branştır. Çocuk, genç ve yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan bir tıp uzmanlık dalıdır.