aile hekimlerinin fazla tetkik istemesi – Tıbbiyeli Sözlük
aile hekimi olarak görev yapan meslektaşlarımızda çoğunlukla görmeye başladığım, şikayeti olsun olmasın her hastaya baştan aşağı laboratuvarda ne var ne yok istenmesi durumu.

şöyle ki hasta elinde bir tomar laboratuvar çıktısı ile geliyor. ne d vitamini kalmış, ne ürik asit, ne billurubin, folat, t3 vs aklınıza gelecek tüm tetkikler istenmiş. şikayetiniz nedir diyorum kontrol amaçlı gittim şikayetim yoktu diyor da çoğu. daha sonra kağıttan yüksek-düşük çıkanlara göre tedavi almak istiyorlar.

rutin tetkik isteme adında oluşturulan kısa yolların direkt eklenmesi ile uğraşmadan isteniyor çoğu tetkik bunun için de oluyor ama tetkik istemeden önce, hastaya çok değil 1-2 soru sorarak milli servetimizi çöpe atmamış oluruz ki tetkikler hep ithal.

kendi adıma kontrol amaçlı gelen hastalar için rutin istediğim tetkikler glukoz, kreatinin, alt, hemogram. halsizlik yorgunluk varsa yanına b12, tsh, elektrolit ekliyorum bu kadar. karın ağrısı varsa bir zahmet kalkıp muayene edip kolestaz muayene bulgusu var ise ilgili tetkikleri ekliyorum. anemisi varsa anemi parametrelerini ekliyorum rutin kontrollerde. bir hastanın şikayeti yoksa neden ürik asit istenir, neden ldh ya da klor istenir anlamıyorum. hele ki rutinlerde istenen t3, t4ler. içim acıyor.

bir zamanlar aile hekimlerine kısıtlama getirilmişti aylık laboratuvar tetkiklerine de danıştay kararı ile kaldırıldı. nasıl hastanelerden branşların paket ücreti varsa aile hekimlerine de benzer bir limit getirilmeli, hizmet içi eğitimler ile hangi tetkiklerin ne durumlarda istenmesi konusunda hekimlerimiz bilgilendirilmeli ve rutin tetkik adı altında programlarda yer alan kısayol sekmeleri kaldırılarak hekimlerin tek tek seçerek tetkik istenmesi sağlanmalı.