akut gut artriti – Tıbbiyeli Sözlük
Akut Gut Artriti, En çokta ayak baş parmağını etkileyen bir tür eklem iltihabı olan akut gut artriti, kanda bulunan ürik asit oranının artması nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Fakat bilinmelidir ki kanda ürik asit oranı yüksek olan her insan akut gut hastası değildir. Kanda bulunan ürik asitin birikerek eklemlerde kristalleşmesi ağrı ve şişlik oluşmasına neden olur ve bu hastalık çoğunlukla fazla bir uyarı vermeyerek ani bir şekilde gelişir. Genellikle ilk önce ayak başparmağı eklemini ve ayak ve el bileklerinde de oluşabilir. Erkeklerde daha sık görülen akut gut artriti, genellikle 40-65 yaş arasındaki kişilerde görülür. Bununla beraber özellikle de menopoza giren kadınlarda da görünme olasılığı yüksektir.

Ürik asit oranının yükselme nedenleri, ürik asit kanda çocukluk döneminde gut hastalığı belirtileri veren hastalıklarda enzim anormalliği sebebiyle yükselip dokularda birikebilir. Bunun haricinde lösemi gibi birtakım kan hastalıklarında ve ürik asitin temel maddesi olan purin deinli gıdalar ile aşırı beslenme sonucunda kanda ürik asit oranı artabilir.

Akut gut artriti belirtileri, çoğunlukla ayak başparmağında ortaya çıkan akut gut artriti, eklemlerde ani ve şiddetli gelişen ağrı, şişlik, ciltte soyulma ve cilt döküntüsü, kızarıklık, aşırı derecede hassasiyet ve hareket kısıtlılığı gibi birtakım problemlere neden olur ve ağrılar çoğunlukla gece ya da sabaha karşı hissedilir. Aşırı derecede ağrı durumu yaratan bu hastalık, eklemin üzerindeki derinin kızarmasına ve hatta bazen morarmasına bile neden olabilir.

Akut gut artriti ne tetikleyen nedenler, aşırı alkol kullanımı ve kırmızı et tüketimi, ani ve şiddetli geçirilmiş olan bir hastalık, çeşitli eklem travmaları, aspirin ve idrar söktürücü gibi bir takım ilaçlar, yanlış diyet uygulamaları, aşırı beslenme ve cerrahi operasyon geçirme gibi nedenler akut gut artriti hastalığını tetikleyen nedenler arasında sayılabilir.

kaynak: http://www.gut.gen.tr/akut-gut-artriti.html
(bkz:gut hastalığı)
Septik Artrit, Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF), Psödogut, Psöriatik artrit ve Reaktif artrit ile birlikte kırmızı artrit yapan sebeplerdendir.

Kan ürik asit düzeyine bakarak tanısı konulmaz. Kesin tanısı eklem aspirasyonunda ürat kristallerinin görülmesiyle konur.
Ayakta birinci parmak şişmiş, artrit bulguları da var hastada...

Aaa guuuut... hemen antiinflamatuvar başlayıp atak sonunda da ürik asit seviyesini düşürüz.

Yok öyke bir şey..



Septik artrit başta olmak üzere başka kristaller de ekleme çökmüş olabilir.

Eklem sıvısını aspire edip monosodyumürat kristallerini gösterirsek gut tanısı koyabiliriz..





Akut dönemde hastanın kan ürik asit seviyesine dokunulmaz.. yani hasta en sık allopürinol olmak üzere kan ürik asidini düşük tutacak ilaç kullanıyorsa ilaca devam edilebilir ancak öyle bir olay yoksa ürik asidi etkileyen ilaç kullanılmaz.



(bkz:ürik asit)

(bkz:allopürinol)

(bkz:septik artrit)

(bkz:psödogut)
Akut monoartritte her zaman için ilk düşünülmesi gereken şey septik artrittir.Yani tipik gut artriti olan 1.metatarsal eklemin tutulduğu vakalarda bile ilk olarak septik artrit ekarte edilmelidir.Mutlaka artrosentez yapılıp eklem sıvısında lökosit düzeylerine bakılmalıdır. Eğer normalse o zaman gut araştırılmalıdır.Ve gutun da tanısı ancak bu sıvıda monosodyum ürat kristallerinin gösterilmesiyle konulur.

Ayrıca akut atakta allopürinol kullanılması ürik asit seviyelerinde dalgalanma yapacağı için kontrendikedir.