aleksandr suvorov – Tıbbiyeli Sözlük
1729-1800 yılları arasında yaşamış rus general. harp meydanlarında rusya'nın muharebe kaybetmeyen sayılı saha mareşallerinden birisidir. çariçe ii. katerina devrinde bize karşı rus ordularını kumanda etmesi ile ünlüdür.
1768-74 türk-rus savaşı'nın final devresinde 1774 yılında varna yakınlarındaki stratejik kozluca mevkiinde verilen meydan muharebesinde savunan türk kuvvetlerini yenmiş, ve çok geçmeden bizim için tarihi bir felaket olan küçük kaynarca antlaşması imzalanarak kırım, kerç, yenikale, yedisan'ın bir kısmı ve kuzey kafkasya rusya'ya bırakılmıştır.
***
geçenlerde 27 şubat 2020 idlib saldırısının ardından suriye'deki gerginlikler sonucu 5 mart'ta rusya moskova'ya giden cumhurbaşkanı ve bakanlar, işte bu general suvorov'un tam da tablosunun olduğu bir odada ne yazık ki birkaç dakika ayakta bekletilmiştir.
evet, heyetin nezdinde türk ulusu olarak aşağılandık, itibarımız zedelendi. en azından o portreyi orada görünce ben aşağılanmış, alaya alınmış hissettim, tarih bilgisi olmayan üstüne alınmayabilir tabii. o onun cahilliğidir. ama asıl sorun bizi aşağılayanda değil. rusya zaten doğası gereği aşağılayacaktır. önemli olan böyle bir kozu onların eline vermemekti...
dış politikamızın endişe verici halini gördükçe daralıyorum. konuşacak çok konular var aslında da gittikçe konu dağılıyor...
uluslararası arenada türkiye'nin kaderi yalnızlık değildi, akıllıca diplomatik hareketlerle yumuşak ilişkiler geliştirilebilir. biz ne yazık ki hep kaybeden tarafa duygusal nedenlerle destek olduk. mısır'daki ihvan vs sisi çekişmesi, suriye iç savaşı'nda neredeyse 10 yıl önceki hareketler ve israil-filistin örneklerindeki gibi keskin, diplomatik duyudan uzak çıkışlar bize ne yazık ki yalnızlığı getirdi de kremlin'e kadar gitmek zorunda kaldık.