anamnez – Tıbbiyeli Sözlük
Tıpta hastanın hakkında veri toplamak, geçmişini sorgulamak manasına gelen bu terim etimolojik olarak antik yunanca bir kelime olan "ἀναμιμνήσκω" (anamimnḗskō) kelimesinin ad-eylemi olan "ἀνάμνησις" (anámnēsis) kelimesine dayanmaktadır. Hatırlama, anımsama anlamları vardır. Akla amnesia yani amnezinin zıttı olarak türetilmiş gibi geliyor. Ancak anamnezi, amnezinin olumsuzu değildir. Her iki kelime de ortak kökleri olan "mimnḗskō"dan türetilmiş varyasyonlardır. Türedikleri kökün manası hatırlamaktır. Anamnezi kelimesi an ve amnezi olarak ayrılmamaktadır yani. -ana ve -mimneisko olarak ayrılır.

Felsefedeki manasına bakacak olursak kelimeye Platon'un Meno ve Phaedo'sunda rastgeliriz. Buradaki kullanımı ise insanların bütün bilgilerine doğuştan sahip oldukları ve öğrenmenin bu sahip olunan bilgilerin yeniden hatırlanmasından ibaret olduğudur. Fikrimce kavramın tıbba girişi de bu yönden yorumlanabilir. Tıp fakültesinde belirli hastalık tablolarını, semptomları, sendromları ve bunlara sebep olabilecek muhtemel yaşantıları öğreniriz. Hasta karşımıza geldiğinde ondan topladığımız bilgileri zaten bildiğimiz belirli hastalık tablolarına oturtmaya çalışırız. Bu minvalde hastadan yeni bilgiler elde etmiş değilizdir, zaten bildiğimiz bilgileri hastadan topladığımız bilgilerle uyuşturarak yeniden hatırlamışızdır.
Hasta öyküsü.
Bi tıp öğrencisi için bilmece kümesi.

Analjezik: ailenizde şeker, tansiyon var mı?
Hasta: yok hayır
A:...
H:...
(araya başka sorular sorup tekrar dönerim)
A: annenizde babanızda şeker tansiyon var mıydı?
H: evet annemde şeker var doktor hanım
A: :/
H: :)

Sıkıldım diyorum Ragıp anlamıyorsun
görsel
Tanım: hastaya yaklaşımın en önemli aşamalarından biri.

Yapmak zorundayım beni affedin.
görsel
Bir söz vardı kimindi hatırlamıyorum ama şöyleydi;

"Hastayı iyi dinle,sana teşhisi söyleyecek."

"Hastayı dinledikten sonra eğer aklında bir tanı yoksa muayeneden sonra da olmayacaktır."

Fakültede şu 2 söz benim mottom oldu adeta.Mümkün olduğunca ayrıntılı ama gerekli bir anamnez almak lazım.Öyle olunca tetkikleri sadece emin olmak için istiyor insan

bir anamnez değildik ama biz de çok alındık be kardeşim
Anamnez, tıp fakültesinde açık ara farkla en sevdiğim şeydir. Hekimliğin sanat ve psikolojiye en çok yaklaştığı nokta olmasından dolayı çok seviyorum sanırım.
Pediatri sözlüsünde bazen kafaları karıştırabilen bir olay. Soygeçmiş için çocuğun annesiyle konuşurken boş bulunup çocuk yerine anne babasının kaç kardeş olduğunu sormuştum. 'Anne 4, baba 7 kardeşmiş hımmm, kardeşlerde hastalığı olan var mı' diye sıvadım bir de üstüne ne alakaysa.
Anamnez: Hastadan alınan bütün tıbbi hikayedir. Hastanın daha doğmadan önce anne karnında maruz kaldığı etkenlerden başlar soyağacına girer günümüze kadar ne yaşadıysa hepsini içerir. "İyi Doktorluğun" bel kemiğidir.

Tanı koymanın ıdır.

Derlerki hastadan anamnez aldın tanıya yaklaştın fizik muayene ile e geldin lik kısımda ise ayırıcı tanı için laboratuar ve ileri görüntüleme tekniklerini kullanabilirsiniz. Haaa anamnez ve fizik muayene ile hala aklınızda bi tanı yoksa isterseniz dünyanın en iyi görüntülemesi olsun tanı koymak çok zordur.
En önemli olayı doğru soruyu sormakta bence. Tabi tecrübe ve teorik bilgi yeterliliğiyle de alakalı. Hastalar detaylı açıklama yapmıyor. Ya da bana öylesi denk geliyor.

Suisit girişiminde bulunan bir hasta vardı. Ben depresyon tedavisi görmüş müydün diye sordum. O da direk evet dedi. Ertesi gün vizitte hasta sunulurken meğerse öfke kontrol bozukluğu için tedavi gördüğünü öğrendim. Soruyu daha önce herhangi bir psikiyatrik tedavi aldınız mı diye sormam gerekiyordu.

Anamnez için çıkardığım sonuç bu yüzden --doğru soruyu sor- oldu.
Hastanın anamnezini aldıktan sonra neyi olduğunu anlamadiysaniz muayene ettikten sonra da anlayamayacaksiniz demişti dahiliyedeki bir hoca