annelerin plastik kap biriktirme tutkusu – Tıbbiyeli Sözlük
Nesillerce aktarılan, genlerce kodlanmış bir özellik.



Anneler tüm yoğurt, dondurma kaplarını biriktirir. İçini yiyecekle doldurup konu komşuya ikram ettikten sonra geri ister.

Çetelesini tutar, 3 ay sonra öğrenci evine geldiği çocuğuna sorduğu ilk şey o en sevdiği geniş dikdörtgen süzme yoğurt kabıdır. Kabın hiç edilmesine üzülür.



Karşılık olarak dondurma kabına biber dolması koymak gibi fake’ler atarak küçük intikamlar alır.
Çocuklarını okumaya gönderdiklerinde ortaya çıkar. Önceki birkaç münferit vakaya tutku denmez, denemez.



Feedback mekanizmasını hatırlayarak öğrenci evlerimizde biriken Bu plastik kapları annelerimize iade edelim arkadaşlar. aksi halde yer gök plastik kap olacak.
öyle bir tutkudur ki o geniş dikdörtgen yoğurt kabının tabanında delikler açıp makarna suyunu süzmek için kullanmıştık annem ona bile laf etmişti sanki milyonluk malzeme.
Rahmetli babaannem in istifçilik seviyesini şöyle ifade edeyim:



7-8 yaşında babaanneme gittiğimde sıkıldığımda bana 15-20 adet ufak bir o kadar da büyük boy limon seklinde şişe (limon suyu şişesi) çıkartıp bowling oynatmaktaydı.

görsel






*Dönemsel olarak maddi nedenlerle genelde başlanılan durum
Hemen hemen her türk ev hanımının takıntılı olduğu durumdur. Takıntılı olmakta da haklıdırlar çünkü bu kaplar adeta can kurtarıcı gibidirler. İster kedi mama kabı olarak kullanın ister gelen misafire yaptığınız börekleri koyun isterseniz de öğrenci evladınıza azık hazırlayın. Yoğurt kabı gibi olanları gözden kolayca çıkarabildikleri halde sağlam çok kullanışlı olanlara bir türlü kıyamazlar. Verdiklerinden geri isterler. Bende yoğurt kaplarındansa bu kapları severim. Severim sevmesine ama zamanında yatılı okuduğum lisenin yurdundan bir türlü geri döndürememişimdir bu kapları. içinde makarneks gibi şeyler yapıp sonrada yıkamayı unuttuğum için o bahtsız kaplar genelde 2 ay bekler sonra da kokusundan yıkanamaz hale gelince atarım. Haliyle annemden de bir daha kap alamam. Ama artık akıllandım. Yediğim anda suya yatırıyorum ki en azından küf tutmasın :)
Sadece annelerle kalsa yine iyi diye karşılık vereceğimdir. O kadar lafa, çöpe atmakla tehdit Etmelere rağmen etkilenmişsinizdir, Bilinçaltınıza işlemiştir bir kere. Bir tane plastik kabı kazara evde tutarsınız, sonra bir tane daha, sonra oo bu da güzelmiş baya şeyi içine alır dersiniz ve bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmaz(*).
Genelde annemize kodlanmış olan bu özellik bizim ailede mutasyonla babama geçmiş. Anneme gına getiren bu özellik babamı mutlu ediyor eğer çöp kutusunun yanında dondurma kabı vs görürse vay halimize
hiç ama hiç tasvip etmediğim bir tutku. şahsen kendi evimde ne boş şişe, ne plastik kutu, ne cam konserve vs hiçbirini saklamam, biriktirmem. ya direkt çöpe ya da geri dönüşüm kutusuna. bir kere biriktirmeye başladığınız zaman ev evlikten çıkıyor, hurdalığa dönüyor.