ateistlerin ateizmi seçme nedenleri – Tıbbiyeli Sözlük
seçim nedenleri hep ilgimi çekmiştir.



arkadaşlarımdan/çevremden derlediğim bazı nedenler:

anne babası ayrılmasın diye allah'a dua ettiği halde anne babasının ayrılması,

çocukken hep bisiklet isteyip dua ettiği halde ailesinin ona alamaması,

çok sevdiği erkek arkadaşının onu terketmesi sonucu hiçbir şeye inancının kalmaması

kuran kursunda yaramazlık yaptığı için herkesin önünde tek ayak üzerinde bekletilmek.

ilk aklıma gelen bunlar.



ha bir de evrim, ateist vb. söylemlerin hararetli savunucusu olan bir arkadaşım da bu söylemleri ile ilgi çekip çok kız tavladığı için ateist gibi görünmeye çalıştığını itiraf etmişti.



sözlükteki ateist arkadaşların hikayelerini merak ettim. yaşadığınız travmaları samimiyetle anlatmanızı rica ediyorum belki yardımcı olabiliriz.
dünyadaki müslümanların "ortalama" zekasının ateistlerin "ortalama!!!" zekasından daha düşük olması. (zeka olarak kişi başına düşen akademik başarı- doktora, ya da daha yüksek akademik başarı- dikkate alınmıştır.)

müslüman ülkelerde bulunan çocuk(18 yaş altındaki vatandaş) evliliğinin, ateist predominant ülkeler(ör: danimarka) den daha fazla olması.. iğrençlik işte..
""hikayelik bir durum yoktur



örnek olarak islamı ele aldığımızda islam araplar için inmiş bir dindir

islama göre her millete bir peygamber gelmişse ben bana gelen peygamberi istiyorum



olurda allah beni ateşe atarsa bana gelen peygamber nerde diye soracağım

görmediğim bilmediğim duymadığım yaşadığı bile belli olmayan peygamberlere iman etmek pek tanrısal bir şey değil gibi""



diyor bazıları
lokal olarak bakacak olursak kuranın saçmalıklarla dolu bir kitap olması, insanlık dışı ayetlerle dolu olması ve bilimle çelişmesi gibi nedenler var uzar gider bu liste.



daha geniş açıyla bakacak olursak dinlerin, dünya hakkında hiç bir şey bilmeyen eski cahil insanların uydurmaları olması.bu çok net.zeus nasıl yunanların uydurmasıysa allahta arapların uydurması.



diğer bir konu dinler yalan diye tanrıya olan inancınızı yitireceksiniz diye bir şey yok (bkz:deizm)
Kimininki bilgisizlikten kimininki bir şeylere başkaldırmaktan, kimininki sorumluluktan kaçmaktandır, genelde tembellikten çünkü iki gereksiz soruya cevap bulamadı mı hoşgeldin ateistlik. Ateistler kendi içlerinde gruplara ayrılmışlardır: Hristiyan karşıtı, İslam karşıtı... diye. Yaşadıkları coğrafyada hangi din varsa onun ateisti olurlar. Ama ateizmin modası geçmeye başladı. Çağa ayak uyduranlar çoktan deist oldu, geri kafalılar tarikatına mensup olanlar hala zikirleri olan evrimi çekerler. Zor iş valla, iman nuru kalpte olmadan nasıl yaşanır,akıl putuyla ne kadar daha devam eder merak ediyorum.
Biliyorum aşırı aptalca gibi görünüyor ama benim sebebim: olup olmaması umrumda olmadığı için. Kendimi illaki bir kalıba oturtmak zorundaysam da sanırım çevremde birkaç kişinin bana dediği gibi apateistim. Herhangi bi ilgim ya da beklentim yok sadece elime geçen süreyi iyi ve yararlı değerlendirmeye çalışıyorum.
Bişeye inanmamak sizi o şeyin karşısında yapmaz her zaman, insanlar bunu pek düşünmüyorlar. Bu nedenle ateizm din karşıtlığı, allah karşıtlığı demek değildir. Ateizmi bugün bu konuma getiren teistler yani inançlılardır.
Ateizmin nedeni diye de bir şey yoktur aslında. Yine ateizme bir neden arıyor olmanın manasızlığına sürükleyen de inançlılardır.
Ateizmin rasyonel ya da bilime dayalı olma gibi bir zorunluluğu da yoktur. Ateizm aslında evrim teorisiyle felsefik açıdan bambaşka şeyler olsa da insanlarca el birliği ile kardeş ilan edilmişlerdir.
Herkesin yine unuttuğu bir şey vardır o da bireylerin sezgiselliğinin gözardı edilmesidir. Herhangi biri çıkıp kendini kanıtlama çabası olmaksızın "ben allahın olduğunu, dinlerin doğruluğunu hissetmiyorum" diyebilir. İşte bu kişi ateisttir. Hissetmiyorum diyen insana neden hissetmiyorsun ya da hissetmediğini kanıtla demenin manasızlığının farkındasınızdır. Bakış açınız bu şekilde olmalı. Benim nedenim bunu hissetmiyor oluşumdur.

Dinleri ve ateizmi birbiri üzerinde var oluş mücadelesi veren karşıt iki kavrammışçasına çatıştıran dünya üzerindeki politikalardır. İnançlıların ve hatta ateist olanların bile ateizm algısı bu nedenle bozulmuştur malesef.
ateist olmak temelinde bir travma barındırma zorunluluğu olmayan, patolojik hiç olmayan, bu yüzden de tedavi veya yardım gerektirmeyen bir durumdur. birey üstüne düşünmüştür, aklına yatmamıştır, içinde yoktur, inanmamayı seçer. normaldir.



ayrıca bir kere, hiçbir zaman hiçbir düşünce sistemini savunan kesimin 0'ü, onu sistemin kapsadıklarını tamamen bildiği ve onayladığı için savunmaz. fikrimce bu oran dünya genelindeki baskın dinlerde çok çok daha fazla yüksektir. misal hıristiyan bir ülkede hıristiyan bir aileye doğan bir çocuk çok yüksek ihtimalle ailesi ve ülkesindeki büyük çoğunluk gibi hıristiyan olacaktır. bu onun bu dini çok çok benimsediğini, ona canı gönülden inandığını göstermez. he olabilir de, ama olmayabilir de yani.



demem o ki, bahsettiğiniz türdeki kafa yapılarından her kesimin içinde çok fazla var. takılmayın bu kadar böyle şeylere. yani sanki türkiye'de değil de amerika'da doğsanız yine hepiniz müslüman olacaktınız. teallam.