ayın kitabı uygulaması eylül 2017 – Tıbbiyeli Sözlük
üst edit: anket 1 eylül 2017 itibariyle sonuçlanmış ve seçilen kitap, ernst mayr - evrim nedir? olmuştur.

görsel


daha önceden devam ettirilmiş bir etkinliğin (bkz:tıbbiyeli sözlük ayın kitabı uygulaması) -tutarsa- eylül 2017 versiyonu. hârika ve eleştiriye, tartışmaya çok müsait kitap önerileriyle gelmiş bulunmaktayım. kabul edilir ve başlık yürürse, üç muhteşem kitaplık küçük bir anketle (anket aşağıdadır), 1 eylül 2017 tarihinden eylül ayı boyunca okunacak ve bu başlık altında tartışılacak olan kitabı belirleyelim. aday kitapları özellikle seçtim. amaç, tartışmalı içerikleri hem öğrenelim hem tartışalım. istedim ki kitaplar monoton ve teknik detaylar barındırmaktan ziyâde ilginç ve üzerinde düşünülecek veriler sağlıyor olsun. bu kitapları doğrudan basılı olarak temin etme zorunluluğunuz bulunmamakta olup kaliteli pdf'leri tarafımca paylaşılacaktır. dileyen kitapların basılı hâllerini de elbette edinebilir, bunlara erişim seçenekleri internette mevcut. şimdi kitaplara bir bakalım:

kitap öneri 1: ernst mayr - evrim nedir?
sayfa sayısı: 376

görsel


tanıtım:

"Evrim nedir, nasıl gerçekleşir ve neden yeryüzündeki yaşamın inanılmaz çeşitliliğine en mantıklı açıklamayı getirir?

Evrim son iki yüzyıl içinde ortaya atılmış en büyük fikirdir; etkileri bilimin ötesine geçmiştir. Ama Darwin'in zamanından bu yana evrim düşüncesiyle ilgili pek çok gelişme kaydedilmiş olmasına karşın hâlâ evrimin tam olarak ne olduğu konusunda yaygın bir kafa karışıklığı bulunmaktadır.

Evrim Nedir? adlı bu eserde, modern biyolojinin kurucularından biri olan Ernst Mayr evrim konusunda bildiklerimizi ve bilmediklerimizi anlatıyor; bu fikrin dünyayı algılayışımızı nasıl değiştirdiğini ele alıyor. Evrim Nedir?, Darwin'in Türlerin Kökeni adlı eserinden sonra bu konuda yazılmış en iyi kitap!

Mayr'ın Evrim Nedir? adlı eseri hakkındaki görüşlerimi, evrime pek ilgi duymayanların bile alıp okumaları gereken bir kitap olduğunu söyleyerek özetleyebilirim. Karşılığını bol bol alacaksınız. Evrim üzerine daha iyi bir kitap yok. Bunun gibi bir kitap da asla olmayacak." - Jared M. Diamond

kitap öneri 2: murray n. rothbard - özgürlüğün etiği
sayfa sayısı: 354

görsel


tanıtım:

"“İktisat, liberteryen için çok sayıda veri (girdi) sağlamada yardımcı olur fakat asla siyaset felsefesi tesis edemez. Siyasî hükümler, esasta değer hükümleridir; dolayısıyla siyaset felsefesi etiğin bizzat kendisidir. Dolayısıyla pozitif bir etik sistem, bireysel özgürlük şartlarını tesis etmek üzere oluşturulmalıdır.”
Uslanmaz bir anarşist ve laissez-faire'ci bir iktisatçı olarak liberteryen felsefeye yeri doldurulmaz katkılarda bulunan Murray N. Rothbard’ın çok yönlü bir düşünür olduğunun ispatıdır, Özgürlüğün Etiği. Rothbard bu eserinde Herbert Spencer’dan beri özgürlüğün sistemli ve doyurucu bir teorisinin yapılmadığını şaşırarak tespit etmekte ve bu açığı kapatma iddiasıyla doğal hukuk teorisine dayalı liberteryen bir hukuk sisteminin ana hatlarını çizme gayretine girişmektedir. Okuyucu, Rothbard’ın özel mülkiyetin en büyük düşmanı olarak gördüğü devlete yönelik yıkıcı eleştirilerinin yanında, 20. Yüzyıl’ın önemli liberal teorisyenlerinden olan Mises, Hayek, Nozick ve Berlin’in özgülük anlayışlarının da ince bir sorguya çekildiğini görecektir."

kitap öneri 3: alâeddin şenel - kemirgenlerden sömürgenlere insanlık tarihi
sayfa sayısı: 1107 (partlar veya devirler şeklinde okunabilir)

görsel



tanıtım:

"Bu yapıtta anlatılan insanlığın öyküsü ulusçu, dinci, batıcı tarihlerdekinden farklıdır. İnsanlığın tarihi, UNESCO'nun çok ciltli History of Humanity (İnsanlık Tarihi, İmge) yayını doğrultusunda, "insan odaklı" bir bakış açısıyla, tek ciltte kotarılmaya çalışılmaktadır.

Bu yolda, maddenin "biyokimyasal evrimi" ile başlanıp, genel olarak canlıların "organik evrimi" evresine geçilmektedir. Özel olarak insanın organik evrimi ise uzak hayvan anaataları olan "prosimiyen kemirgen" noktasından uzak insan anaataları sayılan, araç kullanan "insanımsı=hominoid" cinslerine dek izlenmektedir.

İnsanlığın "kültürel evrim" evresi, "eşitlikçi-kararlı denge yasası" uyarınca görece durağan yapılı "ilkel topluluk" ile giderek daha büyük bir artının üretilip aktarıldığı eşitsizlikçi, dinamik "uygar toplum" dönemlerine bölünerek incelenmektedir.

Uygar topluma geçişte göçebe çoban-yerleşik çiftçi topluluklar arası savaşçı ve barışçı alışveriş ilişkilerinin belirleyiciliği üzerinde durulmaktadır. Bunun ürünü olarak, "talan, yağma, haraç, vergi" evrelerinden geçilerek doğan "kentli, sınıflı, devletli, ideolojili" uygar toplumun iç ve dış dinamikleri ortaya konulmaktadır.

Uygarlığın ilk ve Afroavrasya'daki tek beşiği olan Aşağı Mezopotamya'dan, Sami, Hint-Avrupa, Moğol-Türk göçebe akınları, Hıristiyanlık, İslamlık akımları kanallarıyla dünyanın dört bir yanına yayılışı sergilenmektedir.

Toplumun kent devletlerinden dünya imparatorluklarına doğru gelişmesi, üretim ve savaş teknolojileri etkileşimi, kenttanrıcılıktan tektanrıcılığa, sihirsel düşünüşten, önce dinsel, sonra bilimsel düşünüşe geçiş koşulları vurgulanarak verilmektedir.

Yapıt, Haçlı Akınları ile başlayan çağdaş topluma geçilişini, Yeni Dünya uygarlıklarının yeryüzünden silinişini ve "kültürkıyım" üzerine kurulan "köleci kapitalizm" ile benzeri görülmedik çapta sömürgen ve dinamik bir düzenin gelişini açıklayan kesimle noktalanmaktadır.

Yazar, bölümler arasına serpiştirdiği "Avdan dönenin mızrağı kırılsın", "Altaylardan inen yiğit", "Ayın altında dönen ilk tekerlekler" gibi senaryolarla, okuru, bilimsellikten ödün vermeden, bir tarihsel film havasına çekmektedir. Ekli "Addizin" ve "Andizin" ise yapıttan yararlanmayı kolaylaştırmaktadır."

anket sonuçlanmıştır. 1 eylül 2017 anket sonuçları:

Ernst Mayr - Evrim Nedir? 21 oy
Murray N. Rothbard - Özgürlüğün Etiği 19 oy
Alâeddin Şenel - Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi 11 oy

böylece eylül ayında okunacak kitap olarak evrim nedir?'i seçmiş bulunuyoruz. istek üzerine oylanan tüm kitapların pdf bağlantıları sunulmuştur:

Ernst Mayr - Evrim Nedir? (eylül ayı için seçilen kitap)
https://yadi.sk/i/lJHGF3ew3MVzrb

Murray N. Rothbard - Özgürlüğün Etiği
https://yadi.sk/i/6jEci1233MVzsc

Alâeddin Şenel - Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi
https://yadi.sk/i/92_eELEr3MVztH
Çok hoş bir etkinlik.



Kitaplar da birbirinden güzel. Sıraya koyarak sonraki aylarda okunabilir diğer ikisi de.
Oyumu kullandığım uygulama. Pdf paylaşılması durumu çok güzel olmuş.Emeğinize sağlık
Anket sonucu hangi kitap çıkarsa çıksın, bütün kitapların pdf'lerinin paylaşılmasını rica ettiğim uygulama. Zamanım oldukça okurum diye umuyorum diğerlerini de.
güncelleme: anket sonuçlanmış ve seçilen kitap, ernst mayr - evrim nedir? olmuştur. istek üzerine oylanan tüm kitapların pdf'leri başlığa bırakılmıştır. iyi okumalar! tartışmalı bulduğunuz içerikleri ve daha fazlasını yazmayı ihmâl etmeyin!