baran – Tıbbiyeli Sözlük
2001 yapımı iran filmi. filmin büyük kısmı bir inşaatta geçmekte. afganistanın sovyet rusya ile savaşı sırasında 1.5milyon afganlının irana göçü sonucu çektiği zorluklar ele alınmış, bu sırada aşk unutulmamış ve saf haliyle işlenmiştir. şöyle ki:

irana göçen afganlıların büyük kısmı kendine bir kimlik dahi çıkaramamış ve inşaatlarda kaçak olarak amelelik yapmaktadır. filmimizin geçtiği inşaatta da ana karakter latif 17yaşında ameledir. inşaatın çaycılığını getir götür işlerini yapar. bir gün afganlı bir işçi inşaattan düşer ve çalışamaz hale gelir. ancak evde 5 çocuk vardır. bu yüzden düşen işçi, kızı rahman'ı erkek kılığına sokup inşaata gönderir. rahmanın latifin yerini alması ile latif kıza yapmadığını bırakmaz ve olanlar olur. konu böyle devam eder.

akıcı bir film ancak heyecan yok.sonunu tahmin edebiliyorsunuz ancak film yine de izletiyor kendini.sıkılmadan izledim. konusu farklı olduğunu düşündüğüm için izledim ve gerçekten farklı. en azından göçebe insanların neler yaşadığı gözler önünde.
bu arada ilk kez bir film tanıtımı yaptım, mutluyum. eleştiriye açığım. bana bu deneyimi yaşattığın için teşekkürler sözlük.
Majid majidi'nin yazıp yönettiği 2001 yapımı iran filmidir.

baran ismi filmde bir defa tek geçiyor ve Baran adlı karakterimizden Latif gibi biz de tek bir kelime bile duyamıyoruz film boyunca. Latif'in baran'a karşı hisleri, o ve ailesi için yaptığı fedakarlıklar insanın içini ısıtacak türden. Hele ki latif'in kuşlara yem verirken bulduğu tokasındaki tek saç teline dokunmak isterken rüzgarın buna engel olması bile bu aşkın olumsuzluğunu bize çok net göstermekte. Nitekim baran'dan geriye sadece çamurda bıraktığı bir ayak izi kalıyor onu da yine yağmur yok ediyor. O imkansızlıklar içinde o iz bile çok görülüyor latif'e belli ki.
Aslen farsça yağmur anlamına gelen, Türkçe'de anlamı:

1.çift demirinin toprakta açtığı geniş yarık, saban izi.

2.üzüm çubuğu ya da sebze fidesi dikmek için hazırlanan çukur.

Aynı zamanda kürtçe, zazaca, peștuca, sanskritçede de yağmur için kullanılır.



Ayrıca baran filminde hep bir şey olsun, bir şey olsun diye bekleyip baranın ayakkabısına baktığı sahnede dünya bu kadar işte diyor insan.