benim adım kırmızı – Tıbbiyeli Sözlük
Orhan pamuk'un ilk baskısını 98 aralığında yapan romanıdır. Osmanlı nakkaşlarından heratlı usullerine, minyatürden tezhibe, frenkli üstatlardan portlere geniş bir konu ve karakter yelpazesine sahiptir. Kitabın konusu; Osmanlının gelişme döneminin sonlarında, islamın yasakladığı düşünülen resim sanatı yavaş yavaş osmanlı topraklarına girmeye başlamıştır ve nakkaşlar hangi taraftan esen rüzgara kapılmaları gerektiğine karar verememektedir. Sanatçıların yaşadığı bu bunalımlı dönem hem dönemin usta nakkaşları Zeytin, kelebek ve leylek tarafından anlatılır hem de aynı nakkaşhaneden öldürülen zarif efendinin cinayeti sayfa sayfa açığa çıkarılır. kara ve şeküre nin başrolleri oynadığı kurguda, yazarın neredeyse her kitabında bahsettiği Rüstem ve oğlu, şirin ile hüsrev,, şehname gibi iran efsanelerinindeki karakterlerde figüran olarak sıklıkla görülmektedir.



---spoiler---



Kitabın en sevdiğim paragrafı son paragrafında anlatılan, kitabın şeküre'nin oğlu orhan'a yazdırıldığını anladığımız kısımdır. Ani bir uyanışla orhan'dan kastın orhan pamuk olduğu sezinlenir ve son cümleyle vuruş yapılır:

" Resmedilemeyecek bu hikayeyi belki yazar diye, bu yüzden anlattım oğlum orhan'a. Her zaman asabi, huysuz ve mutsuzdur ve sevmediklerine haksızlık etmekten hiç korkmaz. Bu yüzden karayı olduğundan şaşkın, hayatlarımızı olduğundan zor, beni olduğumdan güzel ve edepsiz anlatmışsa sakın inanmayın orhan'a. Çünkü hikyesi güZel olsun da inanalım diye kıvırmayacağı yalan yoktur. "



---spoiler---
Bir zamanlar niyetlenip ilgimi çekmeyen girişiyle ilk sayfalarında bırakmış olduğum romandır. üstteki giride öyle güzel anlatılmış ki bir daha denemeye karar verdim.