beş yılda bir hekimlerin board sınavına girecek olması – Tıbbiyeli Sözlük
sağlık bakanlığı müsteşarı eyüp gümüş tarafından açıklanan ve desteklediğim uygulama.



doktorların mezun ya da uzman olduktan sonra bir kısmının kendini geliştirmediğini ifade eden gümüş, beş yıllık dönemler ile ösym ile de işbirliği yapılarak hekimleri zorlamadan, ödüllendirerek gelişmesini sağlamaya çalışacaklarını söylemiş.



kendi görüşüm mesleği garanti meslek olarak görüp kendini geliştirmeyen, hâlâ fi tarihinden kalma tedavileri uygulayan hekimlerin kendini silkelemesi için güzel bir uygulama olur.
Hekimlerin kendilerini geliştirmesi için hekimleri sınav yapacağınıza önce güvende olduklarını ve her zaman yanlarında olduklarını hissettirin diyerek cevap verdiğim açıklamadır . Önce hekime şiddet uygulayan kişinin şiddetinin dercesine göre belirli sürelerle devlet hastanelerinden faydalanmalarını kısıtlasalar veya para cezası uygulasalar keşke . Sanki her şey güller çiçekler gibi , bir hekimin kendini geliştirmesi kaldı .
hekimleri küstürmekten başka bir işe yaramayacak olan uygulamadır.

mesleki gelişimin gerekliliğine sözüm yok ama;

bu insanlar küçüklükten beri sınavlara girmekten koşu atı gibi olmaktan yoruldular. zaten binbir çeşit sınavdan sonra çoğu bir birikim elde ederek bu yerlere geldiler.
şimdi de saçları dökülmüş kelleşmiş, göbek yapmış koskoca adamları, çocuk büyütmüş kadınları üstelik de ösym'nin düzenleyeceği sınavlara sokmak. yapmayın efendim daha fazla kıymayın şu ülkenin doktorlarına.

mesleki gelişim olmazsa olmaz. fakat bunun farklı yolları var. neden sınav yapmak yerine bu yollar düşünülmüyor?

böyle bir uygulama ayrıca devletin "ben hekimime güvenmiyorum" demesi olacaktır. bu uygulamanın hem vatandaşın gözündeki türk hekimi algısında hem de doktorun iş motivasyonunda oldukça menfi etkileri olacağı aşikar.
bir üstteki yazarın dediği gibi hekimlik algısının iyice abuk bir hal almasına neden olacak bir uygulamadır. zira mesleki gelişim açısından endişe duyan hekim zaten bir şekilde devam eder araştırmaya okumaya. bir süre sonra fakültedeki sınav zamanı çıkmış soru telaşesine düşen tiplerin daha yaşlıca versiyonlarını görürüz muhtemelen. böyle bir uygulamanın güdüleyici olacağını pek zannetmiyorum. bir de açıklamadaki "ödüllendirerek gelişmesini sağlamak" kısmı biraz sıkıntılı geldi bana. artık aile hekimleri olarak "sınavdan kaç aldınız hocam" sorusuna cevap vermek düşüyor bize de.