bilinçaltımızın cezalandırma sistemi – Tıbbiyeli Sözlük
Normalde bilinçaltımızın görevleri; Basit uyarıcı-tepki gerektiren eylemleri hazırlamak, temel bilgileri sunmak, nesneleri tanımak ve sık tekrarlanan hareketleri yerine getirmektir.

görsel


Konumuz ise kişinin öğrenilmiş kalıpların dışına çıkmasını istemeyen bilinçaltının, kimi zaman hoş sonuç vermeyen cezalandırma davranışıdır. Örneğin anneye bağırdıktan sonra odaya giderken ayağın masaya çarpılması. Beyin kesinlikle kendini ve o masanın uzaydaki yerini milimine kadar hesaplıyor ve daha önce onlarca defa hatasız olarak o eylemi gerçekleştirirken bu defa çarpası geliyor.



Ama nasıl çarpmak? Ne kendine zarar vermeye kıyabiliyor ne de davranışı cezasız bırakmak istiyor.

Yine kişinin kendi yargılarına göre hatalı bulduğu davranışı sergiledikten sonra yemek yaparken elini kesmesi, kafasını dolabın kenarına çarpması bunlardan. Normal zamanda da bıçak elimizden kayıp kendimizi kesebiliriz ama büyük ihtimalle ciddi yaralanırız. Burada sanki arada bir mıknatıs varmış gibi o bıçak yine milimiyle ceza için ayarlanıp o eli kesiyor. Çoğu zaman şaşıp kalıyoruz bu olay nasıl gerçekleşti, ben bunu nasıl yaptım diye.



Amacının iyi olduğuna kuşku yok, bedeni ve ruhu korumaya çalışır ama bazen yanlış kararlar verip gereksiz yere cezalandırma yapabiliyor. Emin değilim ama kesin süperegonun da parmağı var.