birleşik krallık – Tıbbiyeli Sözlük
görsel
birleşik krallık şu dört devletten meydana gelir :

İngiltere

galler

iskoçya

kuzey irlanda



ayrıca günümüzde resmi olarak bir çok ada ve toprak krallığın tapulu malıdır

bunlar arasında

Guernsey

Herm

Man Adası

Jersey

Sark

Anguilla

Saint Helena

Bermuda

Britanya Antarktika Bölgesi

Britanya Hint Okyanusu Toprakları

Britanya Virjin Adaları

Cayman

Falkland

Cebelitarık

Montserat

Pitcairn

Güney Georgia ve Güney Sandviç Adaları

Tristan da Cunha

Turks ve Caicos Adaları

Ascension



krallığın başında 1952 yılından beri (`since 1952`) `ll. elizabeth` vardır.
ilginç tanımlardan birisidir birleşik krallık..



evrensel kümemize girelim.. burasına britsh isles deniliyor..

british isles bölgesinde irlanda adasının kuzeyinde `kuzey irlanda` denilen bölge var.

şimdi büyük britanyaya bakalım.. bu da diğer büyük adamız.

`büyük britanya` adasında `galler`,`iskoçya` ve `ingiltere` bulunuyor.



birleşik krallık ise büyük britanya ve kuzey irlandanın bireşimi oluyor.



karışık değil mi??
İlk kez ingilizce dersinde united kingdom olarak tanıştığımız kavramdır. Karşılığının ingiltere olduğu söyleniyordu ne yazık ki. neden england demediğimizi merak etmiştim ama benim safoş öğretmenim bu anlam ayrımından bahsetmek yerine çünkü öyle diyerek işin içinden çıkmıştı.
Merlin dizisine meze olan, adaletin keskin kılıcı denilen, yuvarlak masa şövalyelerinden kral Arthur'un memleketidir.
kuzeybatı avrupa'da bağımsız devlet. başkenti londra. en çok konuşulan diller ingilizce, scots.

devlet başkanı: kraliçe 2.elizabeth

başbakan: theresa may

yönetim biçimi: parlamenter meşruti monarşi, monarşi sembolik olup yönetim demokrasi esaslıdır.

görsel


birleşik krallığın bildiğim kadarıyla kısa bir tarihi:

ortaçağ bitip de yeni çağ başladığında britanya adalarında tudorlar tarafından yönetilen ingiltere krallığı ve onun uydu devleti irlanda lordluğu ile stuartlar tarafından yönetilen iskoçya krallığı mevcuttu. 16. yüzyıl başlarında bir stuart, bir tudor ile evlenince iki ailenin soyu birbirine bağlandı. 1603 yılında iskoç kralı 6. james, aynı anda 1. james adıyla ingiltere kralı olunca iki taht kişisel olarak birleşti. (personal union)



17. yüzyıl boyunca bu şekilde devam etti ve son olarak kraliçe anne döneminde 1707'de acts of union imzalanarak ingiltere ve iskoçya tek bir devlet oldu ve adına da kingdom of great britain dendi. anne'in varisi olmayınca uzaktan akrabaları olan alman hannover ailesinden elektör georg, 1. george adıyla büyük britanya kralı oldu. 18. yüzyıl da hannover ailesinin yönetiminde geçti 1801'de ise bir başka act imzalanarak zaten büyük britanya'nın uydusu gibi olan irlanda krallığı büyük britanya ile birleştirilerek united kingdom of great britain and ireland (büyük britanya ve irlanda birleşik krallığı) oluşmuş oldu. hanoverlerden sonuncusu kraliçe victoria anne tarafından akrabası olan saxe-coburg ailesi ile evlenince sülale bir kez daha değişti.



18. ve 19. yüzyıllar boyunca britanya endüstriyel devrimi başararak bir dönem dünyanın en güçlü imparatorluğunu kurmuştur. babürlü devletinin çökmesi ile hindistan'ın alınması, amerika kolonilerinin abd hariç halen elde tutulması ve avustralya'ya yerleşim, britanya imparatorluğuna "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" denmesine yol açmıştır. ayrıca afrika'da mısır'ı ele geçirerek sudan kenya ve aşağıya doğru güney afrika'ya kadarlık bir kuzey- güney koridorunu da kolonileştirerek (scramble for africa) bu kıtanın da çoğuna hakim olmuştu.



birinci dünya savaşında kraliyet ailesi almanca soyadı bırakarak windsor soyadını aldı. 1922'de katolik güney irlanda birleşik krallıktan koptu ve kalan kuzey irlanda parçası ile beraber bu sefer ülkenin adı the uk of gb and northern ireland şekline geldi. 20. yüzyılda özellikle de ikinci dünya savaşını takiben britanya, başta hindistan olmak üzere dünya çapındaki kolonilerini teker teker kaybetmiştir. imparatorluktan geriye günümüzde "overseas territories" olarak adlandırılan atlantikte hint okyanusunda ve birkaç yerde daha olan adacıklar kalmıştır.



görsel