En sik gorulen taslar kalsiyum oksalat taslaridir. Gida ile alinan oksalat fazlaligi, kalsiyum azligi, hipositratüri olusum sebeplerindendir. 0-5 mm arasi taslar bol hidrasyonla kendiliginden dusebilirken. 2 cm'e kadar olan taslarda eswl (ses dalgasi ile tas kirmaca) (ureterde ise 1 cm) daha buyuk taslarda cerrahi nefrolitotomi endikasyonu vardir.
radyoda bir arkadaşın hareketli şarkı çalınca böbrek taşınız varsa dans edin düşer demesiyle tüm taşlara olan sempatim arttı.
allah düşmanımın başına bile vermesin dediğim, tarifi pek mümkün olmayan ağrıyı yapar kendileri
Bazı zamanlarda yanlarım ağrıyor, taşım kıpraştı diye dolaşan teyze, dayı görürdüm garip gelirdi. Yaşadıktan sonra gerçekten benim de yanlarım ağrıdı. ölüm gibi bir şeydi ama hiç kimse ölmedi
Rivayet odur ki doğum sancısından beter bir ağrısı vardır.
Günümüzde takviye amaçlı, test yaptirmadan D vitamini hapları kullanımı cok yaygın. D vitamini yağda eriyen ve depolanan bir vitamin olduğu için günlük gereksinimin üzerinde alındığında vücutta birikip kalsiyum düzeyini yükseltirken idrarda kalsiyum atılımını da arttırıyor. Bu da böbrekte kalsiyumun birikmesine neden oluyor ve bunun sonucunda böbreklerde taş oluşabiliyor.