cahit sıtkı tarancı – Tıbbiyeli Sözlük
Şiirlerinde her daim yaşama bağlılıktan, ölüm korkusundan, çocukluğa özlemden dem vuran usta şairdir.



2 ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da doğmuş, Orta öğrenimi için İstanbul'a gönderilmiştir. Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi'nde 4 yıl okuduktan sonra Galatasaray Lisesi'ne oradan da Mülkiye Mektebi'ne geçmiş, Buradaki öğrenimini tamamlamadan Paris'e gitmiştir.



İkinci Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine yurda dönüp Anadolu Ajansı ve Çalışma Bakanlığı'nda çevirmen olarak çalışmış, 1946 yılındaki CHP şiir yarışmasında [http://www.edebiyatcimiz.com/FileUpload/bs633270/Resim/memleket.jpg ~ memleket isterim] adlı şiiriyle birincilik elde etmiştir.



1954'te yakalandığı hastalıkla kısmi felç olmuş, Türkiye'deki tedavisi sonuç vermeyince Viyana'ya götürülmüştür. 13 Ekim 1956'da orada bir hastanede vefat etmiş, Ankara'da toprağa verilmiştir.



En meşhur şiiri olan

[http://images.slideplayer.biz.tr/10/2816449/slides/slide_2.jpg ~ otuz beş yaş şiiri] nde de bahsettiği gibi 35'inde ömrünün yarısında olduğunu düşünen şairimizin 46'sında vefat etmesi benim için hep ibretlik olmuştur.
`öldük, ölümden bir şeyler umarak. 

bir büyük boşlukta bozuldu büyü. 

nasıl hatırlamazsın o türküyü

gök parçası, dal demeti, kuş tüyü, alıştığımız bir şeydi yaşamak..`
2 ekim 1910'da diyarbakır'ın camiikebir mahallesinde doğdu.asıl adı "hüseyin cahit" tir. "nümune-i terakki-i hamidi mekteb-i iptidaisi" nde başladığı iilk öğrenimini "mektebi-i sultani" nin iptidai kısmında tamamladı. orta öğrenimine kadıköy'de saint joseph lisesi'nde ve galatasaray lisesi'nde devam etti. ziya osman saba ile sıra arkadaşlıgını bu yıllarda yapmıştır. 12 ekim 1956'da kırkaltı yaşında zatülcenp hastalığından öldü.