görsel
yazarı `aldous huxley` 'in başyapıtıdır.türü, `bilim kurgu`.
kitap distopik bir kurguda yazılmıştır. aslında kurgulanan dünyada insanların mutsuz olmaları çok zordur. ne zaman kötü hissetseler kolaylıkla ulaşabilecekleri bir soma tableti -yan etkisi olmayan bir tür antidepresan- vardır.
anne kavramı yok edilmiştir. bebekler laboratuarda döllendirilip hayvanlardan aldıkları dokularla kuluçkada yetiştirilirler. doğduklarından-laboratuarda üretildikten- itibarense uykuda kulaklarına fısıltıyla cümleler verilerek şartlandırılırlar.
insanlar hiyerarşik düzene göre üretilirler. alfa artı, beta, delta, epsilon eksi gibi sınıflamalar vardır. hangi sınıfın insanıysalar ona göre kulaklarına farklı cümleler fısıldanır.
bu fısıltılarda herkes kendi halinden memnun olmaya koşullandırılır. "iyi ki alfayım, epsilonlar çok ezik" veya "iyi ki deltayım, alfa olsam sorumluluğum çok olurdu" bu cümlelere örnek.
kitapta günümüzdeki ilişkilerin komplike oluşu da eleştiriliyor. daha vurucu örnekler verebilirim kitaptan ancak bizzat okumak daha etkili olur diye düşünüyorum.
sonuç: 'acaba cesur yeni dünya'da yaşasak nasıl olurdu?'yu düşünmek istiyorsanız tavsiye ettiğim kitaptır.