covid-19 – Tıbbiyeli Sözlük
çin'den dünyaya yayılan, etkeni "wuhan virüsü" (sars-cov-2) olan çoğunlukla solunum yolunu tutan, diğer organ ve dokularda da tutulum yaptığı artık yeni çalışmalarda gösterilen bir hastalık. ateş, kırgınlık, sırt ağrısı ve myaliji gibi nonspesifik semptomlarla başlayıp aşırı öksürük ve nefes darlığı ile devam ediyor. covid-19 altta yatan tıbbi durumları olan hastalar başta olmak üzere her yaştan her insanı etkileyebiliyor ve ölüme sebep olabiliyor.
2020 yılında dünya çapında bir kriz haline gelmiş olan covid-19, dünyada çin'den sonra çin ile yakın ilişkisi bulunan iran ve 300 bin çinli işçi çalıştıran italya'yı sert vurmuştur. buna ilaveten adı geçen ülkelerin yeterli tedbirleri almadığı iddialar arasındadır. almanya, italya'nın üçte biri vakaya sahipken ölüm oranı karşılaştırıldığında almanya italya'nın 1/100'ü kadardır. türkiye'ye de avrupa ve amerika'dan seyahatten dönen izole vakalar ve sonra umre'den dönen hacılar nedeniyle bulaşmış bulunmaktadır. şu anki mücadele çok önemli ve daha fazla kişiye test yapılması, belirlenen vakaların karantina altına alınması şart. ayrıca vatandaşların gerek olmadıkça dışarı çıkmaması, evde kalması gerekmektedir.
Edit. Semptomları düzenledim
edit2. 11.12.2020 yeni bilgiler ışığında ilk cümlede düzenlemeler yaptım.
natüralist perspektifle bakarsanız, doğanın bu yılki bahar temizliği metodu. mortalitenin en yüksek seyrettiği grubun neden post-reprödüktif, hastalıklı yaşlı kesim olduğunu evrimsel açıdan değerlendirdiğinizde ne demek istediğimi anlarsınız. maladaptif olanlarımız eleniyor.

biz antroposentrik bakış açısından virüsle mücâdele ediyor olabiliriz; ancak tabiatta seleksiyon ve evrim sürüyor. covid-19 ne ilkti ne son olacak.

bana kalırsa bunun neslimiz adına geniş perspektiften bir olumlu tarafı, covid-19 sebebiyle ölen popülasyonun çok büyük oranda üreme sonrası dönemde, kronik hastalıklı, zayıf, sürekli gereksinimi olan ve üretemeyen yaşlı insanlar olmalarından mütevellit çalışan ve üreme dönemindeki aktif, fertil, sağlıklı insan neslinin üzerindeki beslenme, barınma, üretme, besleme ve üreme bakımından yükün azalıyor olması. birnevî insan nesli daha iyiye gitmek üzere bir ağaç budanır gibi budanıyor.
İnsanları eve kapanmaya mecbur eden virüstür. Kötü olan şey de bu yanı değil esasında. En son ne zaman bu kadar süre evde kaldım? En son ne zaman büyük şehirlerin koşturmacasından ve telaşesinden bu kadar süre uzaklaşabildim? Ben evde vakit geçirmeyi özlemişim. Kitaplara böylesine vakit ayırmayı özlemişim. Hep ötelediğim, ama gözden çıkaramadığım için olacak ki, not aldığım şeylere yöneldim şimdi. Bir tek içimi sızlatan bir şey var: uzakta olmak. Yani nasılsın, ne durumdasın, iyi misin bilememek. Görememek seni öyle uzaktan. Dahası soramamak sana seni, içini sızlatıcı insanın. Mesela yanında olabilseydim, yanımda olabilseydin, 'biz' olabilseydik, ne kadar çok vakit olurdu ikimiz için. Öyle işte. Özlüyorum. Söyleyemiyorum. Umarım iyisindir. Umarım gelmesini beklediğim vakit geç kalınmış bir vakit değildir. Umarım... Seni seviyorum, böyle uzaktan uzaktan.
Dünyayı sarsan ülkemizde de hızla yayılmaya devam eden "wuhan virüsü" tıbbiyeli camiasını da değerli profesörlerin hayatını kaybetmesi, akademik çalışmaların durması, eğitimin sekteye uğraması, doktorların ailelerinden uzak kalması gibi bir çok yönden olumsuz etkilemiştir.
Aslinda olmenin cok da insani korkutmadigini, kalan olmayi ya da kalnlari dusunmenin olmeyi zor yaptigini gosteren virustur.



Mesela korkuyorum, olur da benim gibi bu isin icinde olan sevdiklerime bir sey olursa diye dusununce gozlerim doluyor.



Annemi ozledim. Ben hasta degilim ama onun diyabeti var. Nasil emin olabilirim ki tasimadigima? Bitse bile kimbilir kac ay sonra gonul rahatligiyla gidip sarilacagim.



Iyi ki uzak kalmak zorunda oldugum bir cocugum yok. Ya bulastirirsam dedigim bir esim yok. Dusunsene ayni evin icinde sarilmaya korktugunu..
mayısın haziranın değil 2020 ve 2021'in tamamının konuşulması gereken her hatanın çok büyük çarpanının olacağı tıbbi ve sosyolojik duruma sebep olan virüstür.

avm ve turizm çalışanlarının ne yazik ki başı çekeceği işsizlik tsunamisinin altında kalanı çok olacaktır.yazın ne adamakıllı film çekilebilecek ne dumanlar içinde mangallar yapılabilecek ne de deniz aşırı seyahatler olacaktır.

yeni aldığın bir şeyi gösterip hava atabileceğin bir topluluk bulamayacağından pek bir şey de almak istemeyeceksin doğal olarak.

kısmi bir eşitlenme sağlayan bu karantina süreci gevşediğinde ise makas daha da açılacak insan insanın kurdudur dünyasına merhaba diyeceğiz hep beraber sosyokültürel ve ekonomik kimliklerimizle.

(bkz:homo homini lupus)