cuma namazı – Tıbbiyeli Sözlük
adından da anlaşılacağı üzere cuma günleri öğle vakti kılınan, dört rekat ilk sünnet, iki rekat farz, dört rekat da son sünnetten oluşan namaz.



cemaatle kılınır. beş vakit namazını kılmayan çoğu kişi tarafından dindar görünmek adına eda edilir. namaz kılmayı sadece cuma namazından ibaret sayan bu dindar(!) güruh tarafından da cuma namazına gitmeyene neredeyse dinsiz gözüyle bakılır.
ömrümde bir kez dahi gitmediğimdir. her hafta hatrı sayılır bir vakitten yıl hesabına vurduğumuzda her yıl işte o kadarlık bir vakti boşuna harcamamak gerekir. aynı durum diğer namazlar için de geçerlidir.
arkasında saf tutulacak, dine siyaset karıştırmayan gerçek hoca bulabildiğimde katıldığım namaz türü. bazılarına senin arkanda saf tutulmaz demişliğim vardır.ayrıza katılamadığınız cuma namazının hutbesini diyanet işleri başkanlığı sitesinden indirip okuyabilirsiniz.
Cuma günü kılındığı için cuma namazı denmiştir. isim hakkı dolayısıyla Haftanın diğer günlerinin öğle namazlarına haksızlık edildiğini düşünüyorum.
Cuma günü kılındığı için cuma namazı denmemektedir.

Cuma namazı o gün kılındığı için o güne cuma denmektedir.

Cuma demek zaten toplantı birliktelik topluluk demektir.



Standart aklı başında bir Müslüman ülkesi için cuma günleri tatildir.

Standart aklı başında bir yahudi ülkesi için cumartesi günleri tatildir.

Standart aklı başında bir Hristiyan ülke için pazar günleri tatildir.



(ülkemiz standart dışı yada daha çok bastırılmış din(isyan) duygusu içerisinde olduğundan cuma günleri tatil değildir kendine Müslüman diyenlerin bile umrunda olmayan bu durumun nedeni islamiyetin bir din değil artık eskimiş bir kültür yığını olmasıdır.öyle ki bir Müslümanın "cuma neden tatil olsun" diyerek Hristiyan ve yahudi tatillerini savunduğunu görebilirsiniz.ancak dediğim gibi islamın dini değeri değil kültürel değeri önemli olduğundan islamın bayramları tatil edilir.ramazan ve kurban tatil edilirken biri de çıkıp ama bu farz değil demez.afyonlanmış gibidirler ne gördülerse tekrar eden yığınlardır)



Cuma namazlarının bir amacı sa Müslüman ahali ile gündelik ilişkiler siyaset savaş ve din hakkında bilgi alışverişi yaparak onları motive etmek ve sorunlarına çözüm bulmaktır.



Bu konu hakkında 11 ayetlik cuma suresi bulunur.bu namazla ilgili bir surenin olması Allah'ın bu işe verdiği değeri de göstermektedir(tabi Allah'a inanan kaldıysa)

Bu surenin son üç ayeti ibretliktir

9. Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.

10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.

11. Onlar bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona giderler ve seni ayakta bırakırlar. De ki: Allah'ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha yararlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır
Bende tam bir islam fobisi oluşturan namazdır kendisi.. zamanında çılgınlar gibiydim beş vakit falan.. cumadan da farzı bitireyim de çıkayım demiyordum.. o iki rekatlık son sünnete kadar......

Günün birinde vaaz veriliyor böyle(tabi ki vaazlar siyasi kontrol altında, seçim öncelerinde hep ırkçılık anlatılır ki mhp oyları gitsin başka yerlere) çılgın imam demesin mi ki allah bizi bilimin ve felsefenin yolundan korusun.. cemaatteki entdlektüel yetersizler demesin mi amin.. benim için o an bitti ....
Dinin kuruluşunda sadece ibadet olarak değil, bir toplanma bir anlatım bir bütünlük için önemliydi cuma namazı. Bilindiği gibi cuma günü mübarek kabul edilir, insanlar o gün dine daha çok yer verir hayatında. Bu yüzden öğle namazı da herkesin toplanması açısından önemliydi. Yani sosyal yanı da çok önemliydi tıpkı cenaze namazı tıpkı bayram namazı tıpkı teravih namazı gibi. Bu namazlar sosyal yanı da var olan ibadetler. Bu yüzden daha yaygındır uygulanması. Kadınların katıldığı vaazı dinlediği camiler biliyorum onların yerleri zaten ayrıdır, özellikle belli şehirlerde önemli camilerde uygun programlar dahi olur. Eğer ki eleştiren olursa dönsün islamın kurulduğu yıllara baksın her daim cemaatlerde kadın vardır.
müslümanların cuma günü cemaatle kıldığı namaz.

kişilerin, bir Müslümanı namaz kılmadığı için ayıplamaması gerektiği gibi sadece cuma namazlarını kıldığı için de ayıplamaması gerekir. kişi cezasını tövbe etmezse kendisi çekecektir.ki belki de 5vaktini kılıyor gibi gözükenden, kılarken aklı bambaşka yerlerde olanların namazından daha samimidir kıldığı cuma namazı kim bilir? bunun kararını yalnızca allah verir.
Normalde süleymancıların camisinde edâ etmeye çalıştığım namazdır.

Bu hafta başka bir yerdeydim bir câmiye daha girmeden yine siyaset yapıldığını görüp yolumu çevirdim. Allah'tan yol üzerinde başka bir cami gördüm de oraya girdim inş oranın hutbesi de öyle değildi.

Aleviler gibi milyonları belki milyarları camiye küstürdüler bu müslümanlar. Eğer Süleymancılar da hutbede böyle yanlama vatan millet edebiyatı yapsa ben de cumayı terk ederdim.