devlet vs vakıf (tip egitimi) – Tıbbiyeli Sözlük
Son zamanlarda bir tarafta teorik dersleri devletin prof hocalarına anlattırıp klinik için de eah lar ile anlaşan ve az sayıda öğrenciye daha lüks bir eğitim imkanı sunan yeni nesil vakıf üniversiteleri var. Diğer tarafta ise oturmuş düzeni ve tıp eğitimi konusunda son derece nitelikli ve tecrübeli vakıf üniversitelerince kendi öğrencilerine de yarı zamanlı ders vermeleri için ellerinden geleni yaptıkları hocaları olan ama aynı zamanda da kalabalık olmasından ötürü öğrencileri biraz mağdur olan devlet üniversiteleri var. Bazı vakıf üniversitelerinin öğrencileri eahlarda öğrenci olmadığından çömez ass gibi yetişirken devlet üniversitelerinin öğrencileri pratikler sırasında böyle imkanlara sahip olamayabiliyorlar. Diğer bir taraftan da devlet üniversitelerinden özellikle 4.sınıftan itibaren yarı zamanlı ders anlatacak klinisyen bulamayan ve eğitimcilikle alakası olmayan özel hastanelerin klinisyenlerince ders verdirtilen vakıf üniversitelerinin öğrencileri teorik bilgiyi textbooktan kendi çabalarıyla öğrenmeye çalışırken devlet üniversitesi öğrencileri bu konuda çok daha iyi durumda. Tüm bunları toparlarsak bu şartlarla tıp eğitimini bir vakıf üniversitesinde almak mı daha mantıklıdır yoksa devlet üniversitesinde mi?
İyi bir desteği olan vakıf üniversitesi veya devlet üniversitesi (çapa ve cerrahpaşa hariç).



Vakıf üniversitesi olarak türkiyede güçlü olan sadece 3 üniversite var: `bezm-i alem vakıf üniversitesi` (vakıflar genel müdürlüğünün), `başkent üniversitesi` (haberal eğitim vakfının) ve `yeditepe üniversitesi` (istek vakfının), geri kalanlardan belki acıbadem ama diğerleri tamamen öğrencilerden para kaynağı amaçlı kurulmuş fakülteler. Son zamanlarda bezm-i alem hariç hiçbir vakıf üniversitesine asistan alınmadı (2017 nisan tusuyla daha yeni açıldı). Asistanı olan üniversite sürekli eğitim verir, bu nedenle sürekli gelişim içinde olması gerekir. Gelişen üniversite her zaman daha iyi eğitim verir. Yeditepenin piyasada biraz düşmesi bundan ama başkentte bir gıdım asistan olduğu için şimdilik ayakta durmaya çalışıyor. Devlet üniversitesinde de durum aynıdır. Çoğu dalda asistan alan yer iyi yerdir, bir iki dalda asistan alıyorsa hmm bi dk bi dk diyin.

Peki gaba neden cerrahpaşa ve çapa hariç dedin? Çünkü istanbul piyasası felaket canlı. İyi bir hoca uygun koşullar karşılığında oralardan ayrılıp xxx vakfı üniversitesi hastanesi veya başka özel hastaneye geçiyor. `prof. dr. erbuğ keskin` gibi idealist hocalar ne kadar duruyor olsa da diğer hocalar hep kaçıyor. İyi hocalar kaçtıkça eğitimin kalitesi de düşüyor.

O nedenledir ki gidilecekse batmamış, desteği iyi olan devlet (marmara, ege gibi) veya vakıf (başkent, bezm-i alem gibi) üniversitelere gidilmeli tıpta.



Eklemem gerekir ki çapa ve cerrahpaşanın asistanları intörnleri sürekli boş bırakır ki tusa çalışsınlar diye. Ben vakıf mezunu olduğum halde eşşek gibi çalıştırıldım, gocunmadım çünkü doktorluğumda çok işime yaradı, şimdi 3.tusuma çalışıyorum. Gazililer de, marmaralılar da benimle hemen hemen aynı durumda.