diyabetik ayak – Tıbbiyeli Sözlük
Diyabetik hastalarda gelişen ayak enfeksiyonudur. Hastaların nöropatiye bağlı his alamamasından ötürü yaralanmalar fazla olur. Artmış glukoz miktarının da mikroorganizmaların uremesini kolaylaştırmasıyla diyabetlilerde ayak enfeksiyonları çok hızlı ve kolay gelişir. Diyabetik ayak gelişimini engelleyen en önemli faktör hastanın bilinçli olması demişti hocamız. Bilinçli hastada diyabeti de İyi kontrol ediliyorsa gelişme ihtimali çok düşük oluyor.
diyabetin yol açtığı mikroanjiyopati ile dolaşımın bozulduğu ve nöropati ile hislerin azalmamaı sonucu olarak cilt bütünlüğünün bozulması ile hissedilmeyen bir açık yaradan mikroorganizmaların içeri girmesi ile oluşan gangrenöz lezyon.

önlemek için ayak nemli tutulmamalı, her akşam yara var mı diye incelenmeli , yıkanmalı ve haftada bir gün batikon ile temizlenmeli.
Nöropatiye bağlı çok dramatik şeyler yaşanabilir. Şöyle ki endokrin servisteki bir diyabetik hasta köyde ısınmak amacıyla ayağını sobaya doğru uzatıyor. O esnada tv izliyor. Neyse baya zaman geçirdikten sonra yanık kokusu almaya başlıyor. İlk başta çoraplarının yandığını düşünüyor ama çorabı çıkarmaya çalışınca gerçekle karşılaşıyor. Her iki ayak tabanı komple yanıyor, çorap da yapışmış bir halde. Bu ve buna benzer olgular uzun süre diyabetik olan hele ki kan şekeri kontrolsüz hastalarda oldukça sıktır.

Ayrıca diyabetik ayakta tedaviye başlamadan önce wagner sınıflaması yapılır, ona göre tedavi şekillenir.
internlikte gördüklerim bir ömür yeter bana. ayrıca non-travmatik amputasyonlar arasında yanılmıyorsam oranı mevcuttur
Bu hastalarda nöropatiye bağlı hissizlik,uyuşukluk olabileceği gibi tam tersi şiddetli ağrı da olabilir.Ağrı akut ve kronik olarak 2 sınıfta değerlendirilir.Akut olanı genellikle 1 sene içersinde nöronların ilerlemiş harabiyetine bağlı olarak giderek azalır.Bu ağrının yönetiminde analjezik ilaçlar yeterlidir.Ancak kronik ağrı çok büyük bir sıkıntı oluşturur bu hastalar için.Yönetiminde amitriptilin gibi antidepresanlar, gabapentin gibi antiepileptik ilaçlar da kullanılabilir.
dün gece hayatımda ilk defa bir diyabetik ayak gördüm. kan almaya girerken fark etmiştim aslında odadaki kokuyu. kadın ayağını poşete sarmış, poşetin dibine bile bir miktar sıvı akmış. koku berbat..



gecenin ilerleyen saatlerinde pansuman yapmak için açtık. iki kat maske, üzerine göz yakacak kadar sıkılmış opakjele rağmen pansuman bitip deskte oturduktan sonra hala burnuma burnuma kokuyor gibiydi.



his kaybı, iyileşmeyen yara olarak tarif etmek çok ama çok hafif kalıyor. bildiğiniz bedeninizin bir parçası size bağlı iken çürüyor. topuğu düştü düşecekti. çok kötü. uzun zamandır bu kadar travmatik bir şey görmemiştim. sanırım bildiğim en sinsi ama en ciddi sonuçlara yol açabilen hastalık diyabet diyebilirim.
Pedis sınıflamasına göre enfeksiyon şiddeti değerlendirilir ve tedavi yönlendirilir



görsel




*Antibiyotik tedavisi, debridman, vac tedavisi ve son olarak da amputasyon yapılabilir
Bir yumuşak doku enfeksiyonudur. Hastamda olan bu enfeksiyon yarasını tanımlayamadığım için tatlı dille azar yemişliğim vardır, oldukça öğreticiydi
Stajyerlik hayatımda tek yaptığım pansuman, kan alma hevesiyle intörne gidip iş var mı dedikten sonra pek de tatmin etmeyen bir şeydi diyabetik ayak pansumanı..