diyabetik ketoasidoz – Tıbbiyeli Sözlük
Genellikle tip 1 DM'de görülse de tip 2 DM'de de görülebilen hiperglisemi,asidoz ve ketonüri ile karakterize endokrinolojik bir acildir.

Genellikle tip 1 DM'li hastaların prezentasyon şeklidir.prodromal dönemimde 2-3 günden beri süren karın ağrısı,halsizlik gibi şikayetler mevcuttur.Tip 2 DM'li hastalarda ise daha çok insülin ihtiyacını artıran enfeksiyon,cerrahi,travma gibi durumlar sırasında ortaya çıkar.Yani insülin tedavisi alan tip 2 DM'li bir hasta basit bir idrar yolu enf yüzünden ketoasidoza girebilir.
Vücudumuzda glikozu işlemeye yardımcı insulin yetersizse vücudumuz yakıt sağlamak üzere yağ yakmaya başlar. Bunun sonucunda vücutta keton cisimleri birikir.Tedavi edilmezse bu keton cisimleri vücudumuzu zehirler.
Semptomları arasında poliüri polidipsi, iştahsızlık ve kilo kaybı olur, Mide bulatisi kusma sikayetleri de vardir. Tip 1 diyabetli hastada daha sık görülür ve hızla gelişir, tip 2 ye göre daha cok korkarız. Gelir gelmez sıvı ve insülin replasmani yapılır , kan şekeri 200 civarına çekilince GİK infuzyonuna başlanılır.
en önemli komplikasyonu tedaviye sekonder beyin ödemidir.

nadiren katarakt ve hepatomegali gibi komplikasyonlara neden olabilir.

tedaviyi de anlatırdım ama başka yazar anlatsın üşendim şimdi.
Diyabetin 4 akut komplikasyonundan biri.

Tedavisi; sıvı(SF), insülin infüzyonu, potasyum replasmani ve kan sekeri 250ye inince yapılan dextroz infüzyonudur.