etimolojik kökenler – Tıbbiyeli Sözlük
Etimoloji türkçeye köken bilim olarak çevrilir. Tıpta çokça karşımıza çıkan yabancı kelimelerin etimolojik kökenine indigimizde fazlasıyla akılda kalıcı olduğunu düşünüyorum.
Örneğin geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayla ilgili http://doktorlarsitesi.net/2017/09/17/hacettepe-tip-yalaninin-altinda-mitomani-mi-var/
Latincede myth, yalan anlamına gelmekte, mania ise kontrol edilemez duygu demek. Yani tekrarlayan ve kontrol edilemeyen “yalan söyleme” durumu: mitomani
Disaster
Türkçesi felaket olan kelime. Latince dis: kötü ve aster: yıldız kelimelerinden meydana geliyor. bazı kaynaklara göre kuyruklu yıldızların bazılarına göre ise tüm yıldızların felaket getirdiğine inanılması sonucunda bu sözcük türemiş.
October
Octo latince 8 demek peki neden october yani ekim ayı böyle adlandırılmış? Cevabı çok eskilere, ocak ile şubatın bile olmadığı günlere dayanıyor. Eski roma takvimine göre ekim 8. aydır. Günümüzde bildiğimiz ve değiştirilmeyen ismi de 10. ay olmasına rağmen devam etmektedir.
görsel

Kırmızı: Erythro-, coccino-, rhodo-, purpureo-, rubri-, roseo-
Turuncu: chryso-, flavo-, fulvi-
Sarı: xantho-, fusci-, luteo-
Yeşil: chloro-, viridi-
Mavi: iodo-, cyano-, violaceo-
Beyaz: leuco-, albo-, argenti-
Siyah: melano-, nigri-
Altın: aureo-
Gri: polio-
Mor: porphyry
arteriosclerosis: arterio (arter)+ scler (sert) + -osis (bu ek tıpta "ile ilgili durum" ekidir)



diuretic: dia- (vasıtasıyla, boyunca) + urea (üre)



electrolyte: electro- (elektrik, akım) + -lyte (çözünür, suda çözünen)
Teori:

Bu kelime teo(tanrı) ve re(akıntı, sızıntı demek otore ve rinore örneklerinde olduğu gibi) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur yani "tanridan akan", "tanrıdan gelen" gibi bir anlama geliyor
Metabolism: yunancada "değişiklik" anlamına gelen kelimedir. Yaşam için gerekli olan canlı bir hücre veya organizmada oluşan fiziksel süreçler ve kimyasal reaksiyonlar, ısı ve enerji üretmek için yakıt yakma (kalori) da dahil metabolizma olarak adlandırılır.



glucose: yunanca gleukos kelimesinden türemiştir. Gleukos, kelime anlamı olarak "tatlı şarap" demektir. Vücudumuzun temel enerji kaynağıdır.
melankoli:

Eski zamanlarda insan vücudunda hastalık oluşmasının sebebini 4 tane sıvı arasındaki dengenin bozulmasına bağlarlarmış (bkz:hümoral patoloji teorisi) bu dört sıvı ise kan, sarı safra, kara safra ve balgam imiş mesela denge kara safra yönünde bozulunca insanların depresif ve melankolik olduğuna inanılırmış, işte melankoli kelimesi melan(kara) (melanin de burdan geliyor), cholia(safra) (koledok da burdan türeme) kelimelerinden köken almakta yani kara safra demek.
together

ingilizcede; birlikte, beraber anlamlarına gelen bu kelimenin kökeni 'to' edatı ile 'gather' sözcüğünün birleşiminden meydana gelmektedir.

ben hep sanmıştım ki to-get-her, yani onu elde edip birlikte olmaktan geliyor. togethim de vardır ama kullanılmadıkça anlam kaybına uğramış ve together her iki durumu da kapsamaya başlamış. ama öyle değilmiş.
ahlak

arapça 'hulk' kelimesinin çoğuludur. bu kelime; yaradılış, huy, adet, alışkanlık, insanın ruhsal-zihinsel-manevi halleri anlamındadır.