farmakoloji – Tıbbiyeli Sözlük
beni bu sene sınıfta bıraktıracak lanet ders.ders zaten sıkıntılıyken bide hocalarınız sorunlu insanlarsa nefret ettiriyor kendinden insanı alternatif tıbba zorluyor.o yüzden bana onu sormayın...onu hatırlatmayın...unutmak istiyorum...
video
okul ve uzmanlık sınavları için bazen ilaçların hangi gruba dahil olduğunu bilmek yeterliyken bazen de daha sık kullanılanlarının detaylı yan etki profilini bilmek gerekebilen derstir.
okulda kayaalp farmakoloji kitabını okumak kişiye çok şey katabilir. bu oldukça detaylı olsa da yeterli zaman ayrılıp güzelce okunduğunda kişiyi oldukça aydınlatan hatta keyif veren bir kitaptır. yazar bazen kendini kaptırır ve içinde deney hayvanları üzerinde yapılmış ilginç fizyolojik deneylerden (nuc. accumbens'ine elektrot bağlanmış farenin düğmeye basarak keyiflenmesi deneyi ilginçti mesela) şizofreninin patofizyolojisine kadar pek çok artı konudan bahseder.
hangi kitabı kullanmak daha yararlı olur merak ettiğim derstir. yeşillendirirseniz sevinirim...
prof. dr. nurhan enginar ile başlayan farmakoloji maceranız hiçbir şey bilmiyorken farmaya bakış açınızı ciddi anlamda değiştirebilir.
hocalar dahil olmak üzere herkesin sıkıcı bulduğu ders. bir farmakoloji hocamız var, "ders bildiğiniz üzere çok sıkıcı" diyerek slayt aralarında gezdiği ülkeleri anlatıp, sunumun aralarına kendi çektiği fotoğrafları koyar. ben o kadının dersinden çıktığımda aklımda o derste ne anlatıldığıyla ilgili bir fikrim olmazken nereleri gittiğini aradan aylar geçmesine rağmen hatırlarım. mesela birkaç ay önce girdiği derste kutup ışıklarını göstermişti, büyülenmiştim. onun dışında berlin'i, ismini hatırlayamadığım ama dünyadanın en yüksek dağlarından birinde yaptığı zorlu yolculuğu, hatta geçen yılki dersinde gittiği yerden çektiği penguen fotoğraflarını unutamıyorum. şimdi çalışırken ağlayasım geliyor, neden aklımda kalmıyor diye düşünüyorum ama sonra dersten çok kutup ışıklarını önemsediğimi fark ediyorum.
görsel
http://1.bp.blogspot.com/-pfjyc1KLx78/VqIRpsQ2CyI/AAAAAAAABt8/-3D6rhNVnFs/s320/allahC4B1mnegC3BCnahiC59Fledim.jpg
[/img_tasima]
buralarda ağlamayı bırakıp çalışmam gerek(*)
ogrenmek diye bir sey yoktur bu derste, ezber yapmak zorundasindir.

farma sinavlarina calisirken genelde bas harflerinden kodlanarak ezberlenir ilaclar. teoriklerde siklardan birine ayni harflerle baslayan bir ilac konmussa 'en azindan sansim var ehuehuhe' diye sevindirir. baska sozlulerde denk gelir de hoca ilac sorarsa 'seyy hojam, k ile baslayan bi ilacti, gorsem tanirim...' diye gevelettirir.

yine de endiselenmemek gerekir, klinikte gordukce gerekli olanlar ogrenilecektir.