fen lisesi – Tıbbiyeli Sözlük
bir zamanlar sadece ilin değil bölgenin seçkin ve zeki öğrencilerinin, sınavla seçilerek alınan öğretmenler tarafından eğitim verildiği, şimdi ise popülist politika uğruna ismi ele ayağa düşürülmüş lise türü.
Eskiden hatırlıyorum. Yıl 2005. Nerde boktan yıkılmaya yakın hapisane, kilise, zindan var bu binaları fen lisesi yapmışlar yatakhanesi de aynı dökülüyor. Hocalar desen yıllanmış. Pencereden atlayıp kapıdan tekrar giren öğrencileri ayırdedemeyecek durumda. Ve ders anlatırken de siz bunları biliyorsunuzdur. Anlatmama gerek yok. Bu konulara da çalışırsınız diyip defolup giden insanlar dolu.



Tanım: Vel hasıl bu ülkedeki cevherleri harcayan okullardır.



Ve ekleyeyim bize mühendis lazım adam gibi mühendis. Tıp ta insanı yaşatırsın ama bok içinde. gelişmiş ülkelere bakarsan mühendisliğin ne kadar gelişmiş olduğunu görürsün.
Ele ayağa düşmeden önce her ilde bulunmayan seçkin okullardı bunlar. Şimdi mantar gibi çoğaldılar. Ben liseye başlarken ilimizde Bir tane yoktu şimdi üç taneler. Kalitenin düşmesi kaçınılmaz.



Bir zamanların onca emek edilmiş; korunup geliştirilmesi gerekirken çöpe atılmış projesidir bana göre.
Öğrencilerinin neredeyse tamamı tıp yada mühendislik gibi yüksek bölümler kazandığı halde fen lisesi içerisinde adam yerine koyulmayan özgüvensiz öğrencilerle doludur. Hocalar sebebini bilmediğim bir şekilde öğrencilerin egolu olduğunu sanar ve Egolariyla öğrencileri ezebildikleri kadar ezerler. Doktor olunca adam oldunuz sanmayın derler. Hoca olmuşsun ama adam olamamışsın diyemezsin. Böyle bir liseden sonra tıpa geldiğinde bizlere meslektaş gözüle bakan alçak gönüllü nice profesörler görürsün ve az ilimin cehalet olduğunu bir kez daha anlarsın.
Benim zamanımda orada eğitim alındığı söylenince herkesin gıptayla baktığı okuldu. Kaliteli eğitim veren, öyle her isteyenin elini kolunu sallayarak giremeyeceği yerlerdi. Buradaki öğrenciler derslerinde başarılı olmalarının yanı sıra ahlaken de kendilerini iyi yetiştirmiş gençlerdi.



Ben Ankara'da çok iyi anadolu liselerinden birinde okumuştum. Bir fen lisesi değildi ama öğretmen ve öğrencileri kaliteli insanlardı. Öyle ki öğretmenlerimizle bazı akşamlar opera, tiyatro gibi etkinliklere giderdik sınıfça.



Ha sonra ne mi oldu? Valla orasını biz de çözemedik. 11 ya da 12. sınıftayken bi karar çıktı herhalde. Sonra meslek lisesinden, saçma sapan düz liselerden öğrenciler doluştu okulumuza. Sınıfta caka satan polat alemdarlar mı dersiniz, okulda kendisini belli partilerin gençlik kolu başkanı ilan eden kendini geliştirmemiş kızlar mı...



Ha tabi o ara o zamanın başbakanının çocuğu da bizim okula geldi.(*) Denk gelmiştir, bi şey demiyorum.



Hülasa, yalnızca fen liseleri değil, kaliteli anadolu liseleri de güme gitti. Çok yazık.
kendisinden mezun olduğum tırı vırı. zamanımızda "fen lisesi kazanmak" gibi bir gâye vardı. sayıları azdı ve kolay girilmiyordu. şimdi baktım, fen lisesi açılmadık sadece bizim evin önü kalmış. ancak görüldüğü üzere niceliksel artış, beraberinde nitelikte iyileşmeleri getirmemiş.

unstabil eğitim politikaları altında haraplanmış, eski karizmasını yitirmiş, örselenmiş okullardır bunlar. buna rağmen hâlihazırda ülkenin ortalamanın üstü zekâya sahip gençleri ekserîyetle yine buralardan çıkmaktadır. mezunlarının çoğu tıp ya da mühendislik alanlarını tercih eder.
nereden duydum bilmiyorum ama üniversite sınavında anadolu liseleri, fen liselerine oranla daha başarılıymış. fen lisesinde ki adamlar oo ben fen lisesiyim yaparım bunları diyip su koyveriyorlar herhalde.
Öğretmen öğrenci ego savaşlarının yaşandığı yerdir. Daha doğrusu öğretmen tarafından açılan bir savaş. Sonucunda öğrenci hocasını sevmez ve her dersi akranlarıyla öğrenir keşke hocalarımız da bize bir şey katmak istese. Tabii ki iyi hocalarımız da vardı ama çoğu zaten fazlaca yaşlıydı öğrenciden bıkmış haldelerdi. Bizim bir tane tarih hocası vardı fizik hocası arkadaşıyla daha çok vakit geçirmek için sene sonu dersi bir ay erken bitirmişti gidip çay içiyorlardı bahçede dolanıyorlardı falan ama kral adamdı tarih sınavımda gözetmen olmuştu bir soruyu çözememiştim(kopyalarıma yazmamışım herhalde) hoca da bana konuyu anlatmıştı sınav esnasında (bkz:eski anadolu liseleri)
kesinlikle revize edilmeli ve sayıları azaltılmalı. kabul edin veya etmeyin, ülkemize hatırı sayılır hizmette bulunmuş insanların ve dahi meslektaşlarımızın çoğu fen lisesi çıkışlıdır. son yıllarda uygulanan eğitim politikası nedeniyle kalitesizleşmiş olabilir ancak bu onların faydasız olduğunu göstermez. fen liseleri gururumuz olmalıdır. ayrıca belirteyim egoist yetiştirdiği filan da yoktur.
Hiçbir halta yaramayan kurum
Sadece iyi arkadaş edinmenin diğer liselerden kolay olduğunu düşünüyorum. Diğer liselerde ergenlik doruklarda yaşarken fen liselerinde dozunda yaşanıyor. Ama eğitim olarak sen çalışırsan bir halta yarar çalışmazsan hangi liseye gittiğinin önemi yok