gastroözofageal reflü – Tıbbiyeli Sözlük
midedeki asit-pepsin bazen de safranın özofagusa reflüsü sağlıklı insanlarda da görülebilen fizyolojik bir hadisedir.



yalnız reflü semptomlara ve/veya özofagus mukozasında hasara neden olursa gastroözofageal reflü hastalığı meydana gelir.



retrosternal yanma en sık görülen semptomtur. bunun harici disfaji, kanama, anemi, regürjitasyon, astım, pnömoni, göğüs ağrısı, diş çürümesi, seste kabalaşma, ses kısıklığı, larenjit, farenjit ve hatta maligniteye bile neden olabilir.
Kanser geliyorum der mi? Der efenim.

Üstüne düşülmesi, dikkate alınması, adam yerine konulması gereken bir durum.
retrosternal yanma, yemek yedikten sonra bu yanma hissinin artması (bir de uyuduysanız vay halinize) (*) mide içeriğinin ağza gelmesi gibi semptomlara sıklıkla sebep olsa da kronik öksürük yapabileceği de unutulmaması gereken durum. ayrıca özofagusta oluşturduğu harabiyet ilerde malignite riskini artırabilir.



taa lise yıllarımda başlayan reflüm yıllar sonra artık hayatımı ciddi etkileyen semptomlar vermeye başlayınca 2 aylık ppi tedavisi alıp semptomlarımı hafiflettikten sonra bir de sağlıklı beslenme alışkanlığı elde ettiğimden beri bir tane bile semptomum kalmadı. 6 aydır sağlıklı beslenmeye çok özen gösteriyorum ve bu süre bile yetti 6 yıldan uzun süredir var olan reflü semptomlarımı bitirmeye. bunun nasıl bir mucize olduğunu ancak yıllardır reflüsü olanlar bilir swh. özetle aslında en etkili tedavisi yağlı, ekşi, asitli yiyecek içeceklerden uzak durmak ve yemek yedikten sonra en az 2-3 saat uyumamaktır.
Hiatal herninin de sebep olabileceği durum. Eğer medikal olarak tedavi edilemezse; mide fundusunun alt özofagus sfinkteri çevresini saracak şekilde kıvrılarak birbirine dikilmesi ilkesine dayanan nissen fundoplikasyonu tekniğiyle tedavi edilebilir.
gör şeklinde kısaltılan hastalık. halk arasında "reflü" olarak söylenir. oysa reflü damarda da olabilir.