gavur mümin – Tıbbiyeli Sözlük
Kurtuluş savaşında mustafa Kemalin emriyle yunan ordusunda görev almış bir asker. `Vatanım sensin` başrolündeki cevdet karakteri onun hayatından esinlenilerek yaratılmıştır.



"Osmanzade İbrahim Bey'in oğlu olan Mustafa Mümin (Aksoy), 1892 yılında İzmir'de doğdu.



1911 yılında Beylerbeyi Yedek Subay Okulu'nu bitirip, meslek olarak asker ocağını seçti. Trablusgarp Savaşı'nda 6.Tümen, 16.Piyade Alayı, 1.Bölük Takım Komutanlığında bulundu. Balkan Savaşı'nda Çatalca Savunma Hattı'nda görev yaptı, Edirne'nin geri alınmasında bulundu.



Cemal Paşa Komutasındaki 4.Kolordu'nun Süveyş Kanalı'na yaptığı harekata katıldı. Çanakkale Savaşı'nda Seddülbahir muharebelerinde görev aldı. Çanakkale savaşında üsteğmendi. 1917 yılında 17.Kolordu Komutanlığı emrine atandı, sonra 1 Mart 1919 tarihli emirle İzmir Jandarma Alay Komutanlığı emrine verildi. Böylece jandarma sınıfına geçmiş oldu. Bu görevi Mart 1920 tarihine kadar sürdü. Yer altı faaliyetlerine geçeceği için disiplinsizlikler yaptı ve jandarma subaylığından kaydı silindi.



15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'de Yunan işgali başlayınca Jandarma Yüzbaşısı Mümin, Padişah Vahdettin ve İstanbul Hükümeti'ne bağlı bir eski subay görünümünde Yunan işgal komutanlığı ile yakın ilişkiye girdi. İşbirlikçi bir Osmanlı olarak ünlendi. Kendi halkı ona “Gavur Mümin” şeklinde küçültücü bir lakabı uygun buldu. Yunan makamlarıyla yakın ilişki içinde olan dayısı İzmir Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa'nın varlığı, Mümin Bey'in Yunan çevrelerine sızmasına imkan tanıdı. Oysa, Ankara'daki Milli Mücadele cephesinin, hatta bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın özel istihbarat elemanıydı..."



[http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/vatanim-sensin-dizisinde-hayati-islenen-gavur-muminin-sir-perdesini-araliyoruz-1695710/ ~ sözcü özel haber]