gece çalışmak vs sabah çalışmak – Tıbbiyeli Sözlük
Üniversite sınavına hazırlandığım mezun yılımda bütün günüm boş olduğu için her şeye vakit ayırırdım sabah 8 de kalkar derse otururdum öğlen molada dizimi izlerdim akşama kadar bidaha çalışırdım ve akşam da dizi izlerdim akşam da en geç 12 de uyurdum gündüz çalışmanın çok verimli olduğuna inanmıştım lakin tıp kazanınca farkettim ki gündüz çalışıp dizi izleyince kalıyorsunuz ben ucundan döndüm gece gündüz çalışabildiğin her vakit çalışacaksın net
Kişiden kişiye değişmekle beraber gündüz çalışmanın alacağını düşündüğüm versus. Komite sonunda her ne kadar sabahlar olmasa da o gece çalıştıklarımın yarılanma ömrü maalesef çok uzun değil.
cramming özelinde gece çalışmanın kesinlikle almayacağı versus. staj veya komite sonuna gelene kadar ekseriyâ kıçını yayıp sınav zamanı geldiğinde o pembe götü sıkışanlara pek bir güzel gelir son gece crammingi ama nihâyetinde iyi bir yöntem değildir. son gece tekrar için cramminge başvuranlar da sıklıkla konuyu yeterince öğrenemedikleri için buna başvururlar. ben de zamanında yaptım bu illeti, hatta kimsenin kolay kolay ulaşamayacağı bir rekorla; bâzen üst üste 2-3 gece uyumayarak sınavlara girdim. neticede gece cramming yaptığım sınavların hepsini çatır çatır verdim. zâten kafası basmayan bir yıkık değilseniz illâ başarırsınız, son gece verimli çalışmış bir öküzü bile soksanız o sınavı kısa süreli bellek yoluyla verir. veremeyen bir gerizekâlı iseniz, tıbbı bırakmanız yakındır ama konu o değil. son gece crammingi, sinirbilimsel olarak long-term tercih edilesi bir metot değil.

cramming tıpçıları kendilerini uzun dönemde başarısızlıkları ve özgüvensizlikleri ile belli ederler. cramming ile ideal bir hekim olunmaz. crammingi bırakıp hayatıma çeki düzen vereli hâyli zaman oldu, geceleri ne kadar etkin çalışsam da sabahları da verimli olduğum zaman aralıklarını önemli derslere ayırıyorum. performansım ve başarım düşmedi; aksine başarıyı ve konuları daha kolay idâme ettirebiliyorum. konuları gecenin bir yarısında ezik ezik bitirmeye ya da tekrar etmeye çalışmaktansa, günlere ve sabah vakitlerine ayırıyor ve zamanında hepsini hâllediyorum. geceleyin de okul vakti genellikle erken uyuyup sabah tüm gün dinç kalmaya gayret ediyorum. sabah verimli saatlerde ve düzenli çalışmanın getirdiği tek fayda bu değil; uzun vâdede nokta atışı yaparak gerçekleştirdiğiniz kısa tekrarlarla konuyu hafızanıza çivi gibi çakıyorsunuz. ezik crammingci ertesi günkü sınavda sizinle aşağı yukarı aynı notu alıyor ama muhtemelen 1-2 sene kadar sonra yan yana geldiğinizde aynı konuda bir şeyler ifâde etme gereksinimi ortaya çıktığında etrafa sığır bir liseli gibi bakıyor.
Üniversiteye hazırlandığım dönemde bu karşılaştırmaları çok yaptım. En uygun zamanı arıyordum. Uygun boşlukları değerlendirmeye çalışıyordum. Sabah verim aldığım günler azımsanmayacak derecedeydi ancak genel gidişat şu şekildeydi: Okuldan gelince internette takılır veya müzikle uğraşırdım. Akşam yemeği yendikten sonra ancak saat akşam dokuzda otururdum masaya adam gibi. Tabi yorgunluk var saat gece on iki oldu mu bende uyku da baş gösteriyor. Saat on ikiden sonrası yaklaşık bir ikiye kadar uyu-uyan olarak geçiyordu masa başında. Sonra koy kafayı uyu. Sabah tatilse on ikide kalk. Rakipler gece uyumamış. Biz hem gece hem sabah uyuyoruz :). Öğle vakti desek müzik işleri... Öğle ışığının vuruculuğuyla mayışmak varken kitap açacak değiliz ya! Ben hiç bir zaman sabahlamak denen eylemi gerçekleştiremedim. Yine de gece çalışmanın dinginliği, huzuru insanı bir havaya sokuyor ve bir şeyler yaptığını gerçekten hissettiriyor. Ne kadar hakkını tam olarak vermediysek de gece çalışmak bir başkadır. Geceler sayesinde kazandık tıp fakülteli olma ayrıcalığını. Ben de gece diyorum..
gece çalışmanın alacağı versus. genel cerrahi finali öncesi sabah sadece 5'ten 6'ya kadar 1 saat uyuduğumu bilirim. aralıksız 5'e kadar yardırmıştım tekrarları. ertesi gün daha önceki haftalar ne kadar çalışmış olursanız olun işe yarayacak olan o gece ne kadar yardırdığınızdır. gece boyu çalışmak jalapeño biber gibidir. acı verir ama keyiflidir.(*)

üniversite sınavında da sabaha kadar milletin beynini hayvan gibi şi yapmak için o yıl müfredata eklenen yeni fizik konularını çalışmıştım. ertesi gün sırf o gece yarısı çalıştığım hadronlardan sorular gelmişti. bu da böyle bir anımdır.

sabah sözlü sınava girmeden liste sırasının başında olmak gibi bir talihsizliğiniz yoksa okulda zaten zamanınız vardır. hem çıkanlarla kritik yapıp içerideki sözlü ortamı hakkında bilgi alırsınız hem de arkadaşlarınızla tekrar yapma imkanı doğar.
Kesinlikle uykunu aldıktan sonra çalışmak olarak cevaplamak gerekir. Kimi geceden sabaha çalışır sonra uyur. Kimi geceden uykusunu alıp sabahtan çalışır.
Gece etrafın kargaşası bittiği için kendimize döner ve rahatlarız ama bütün gece böyle yaparsan sabah yapacağın işleri yapamazsın ve günün mahvolur. Denge şart. İtidal.
Benim açımdan: Sabah çalışırsan çalışırken çayın yanında istediğini yiyebilirsin ama gece çalışırsan kilo olmasın diye yiyemezsin.



Evet sabah çalışırken bir taraftan da bir şeyler atıstırmak benim açımdan daha cazip.