hayvan çiftliği – Tıbbiyeli Sözlük
george orwell'in 1984'le birlikte en bilindik ve medyatik olmuş iki kitabından biridir.okurken komünist yöneticileri temsil eden domuzlar beni gerçekten oturduğum yerde çileden çıkarmayı başarmıştır.''dört ayak iyi,iki ayak kötü'' gibi güldüren ve akılda kalıcı sloganlar barındırıyor.akıcı bir kitap bir okuyuşta bitirilebilir,tavsiye edilir.
komünizmin sadece fikirde güzel olduğu uygulamada bazılarının her zaman daha eşit pozisyonda olduğunu anlatan ince bir kitap.eşitlik felan yalan arkadaşlar parası ve aklı olanlar daha eşit bu dünyada
Okurken "İki Şehrin Hikayesi" ile bazı noktalarda ciddi benzerlikler taşıdığını farkettim.Charles Dickens da eserinde Burjuvalar tarafından ezilen halkın o dönemin Fransa'sında ne kadar kötü şartlar altında yaşadığını ve adeta burjuvalar tarafından "hayvan" muamelesi gördüğünü anlatır.Eserde Burjuva tabakanın bu güçlerinin devamlı olacağını düşündüğünü ve alt sınıf tabakanın bir "ayaklanma" ihtimalini dahi alay konusu yaptıkları çarpıcı bir şekilde anlatılıyor.Ancak ayaklanan alt sınıf tabaka güç kendilerine geçtiğinde ise eski yönetimden daha acımasız bir tutum sergiliyor.Özellikle ayaklanmaya önderlik eden kesim bu tutumda başrol oynuyor.

George Orwell'in "Hayvan Çiftliği"nde de insanların yönetiminden bıkan hayvanların aralarında en akıllıları olan domuzların önderliğinde devrim yapıp çiftliğin yönetimini ele geçirmeleri didaktik bir üslupla ele alınmış.Ancak bu devrime önderlik eden domuzlar zaman içerisinde cahil hayvanlara tabiri caizse "geldikleri yeri unutturarak" bu yeni düzenin sahipleri olurlar.Ve bunu "kaynayan sudaki kurbağa" misali hayvanları alıştıra alıştıra yaparlar.Eserin sonuna gelindiğinde ise değişenin sistem değil de sistemin sahipleri olduğu okuyucunun yüzüne tokat misali çarpılıyor.Zaten eserin başlangıç ve son kısımlarında yer alan şu 2 cümle okunduğunda aslında çok da fazla konuşmaya gerek kalmıyor;

Bütün hayvanlar eşittir.
Bütün hayvanlar eşittir,ancak bazıları daha eşittir.
George Orwell'in eseri.

Kitap ile ilgili pek çok şey söylenmiş ben ekleme yapayım. Aynı zamanda çizgi filmi yapılmıştır. Ben ilk kez küçükken trt'de izlemiştim. Çok da güzeldir. Şimdi düşünüyorum da Trt'de yayınlanmış olması bana ütopik geliyor.

Rick and Morty dizisinin 1. sezonun 2. bölümünde Snuffles, diğer köpeklerle devrim yapıp bir gece Summer'ın odasına gelip hesap sorarken 'Call me Snowball' diyerek de ufak bir gönderme yapar esere.
george orwell ın fabl tarzındaki eseri. Kitap, stalin(bkz:napoleon) ve troçki(bkz:snowball) arasındaki tarihi gerçeklikten ve sosyalist devrimin yozlaştırılması gibi basit bir gerçeklikten temel almasına rağmen yazarın geniş hayalgücü ve anlatımı ile inanılmaz bir lezzete dönüşmüştür. aynı yazarın 1984 isimli ütopik kitabı da tavsiye edilir. hayatın her dekatında mutlaka tekrar okunması önerilir.
çok iyi bir taşlama örneğidir bu kitap benim açımdan. maalesef sosyalizm kağıt üzerinde iyi bir yönetim şekli gibi görünse de pratikte mantıklı sonuçlar doğurmuyor. çünkü insan her zaman daha fazlasını istiyor, fazlasını elde edemeyeceği bir yönetim şekli istemiyor. ve sosyalizm uygulanan yerlerde genelde halk fakir oluyor kim ne derse desin üst bir zümre oluşuyor eşitlik de bir yere kadar. yani yalandan kendimizi kandırmamamız gerektiğini söylüyor bu kitap.



" bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar daha eşittir. "