hemolitik anemi – Tıbbiyeli Sözlük
birçok farklı nedenden ortaya çıkabilecek eritrositin 120 günlük ömründen daha kısa sürede lizise uğrama durumu. akut veya kronik olabilir.

aneminin onlarca nedeni olduğunu biliyoruz. hasta bize düşük hb düzeyi ile geldiğinde, ayırıcı tanı için ilk ekarte etmemiz gereken hastada kanamanın olup olmadığıdır. eğer hastanın kanaması yoksa, aklımıza ilk gelmesi gereken hemolitik anemidir.

laboratuvar sonuçlarında indirekt bilirubin artması, ldh'ın yüksek olması, tam kan sayımında retikülositoz görülmesi, haptoglobulin düzeyinin düşük olması -hepsinin veya birkaçının ortak olarak gözlenmesi- ''hemolitik anemi'' diyebilmemiz için yeterlidir. anemi başlı başına bir hastalık olmadığı için altındaki nedeni araştırmak gerekir. yanlış kan transfüzyonundan kronik böbrek yetmezliğine, birçok kalıtsal hastalık ve malignitelere kadar yüzlerce sebebi olabilir. karın ağrısı, bel ağrısı,safra taşı oluşması, splenomegali... gibi bir çok komplikasyona da sebebiyet verebilir.
Genellikle normositik anemiye yol açar (ki çoğu kişi bunu bilir) amaaa artan retikülositlerin büyük hacimli olmalarından dolayı makrositik anemiye de yol açabilir.(işte bunu herkes bilmez)
Hemoglobinin membran hasarı(pnh),

otoimmünite (otoimmün hemolitik anemi),

enzim defekti(g6pd eksikliği,pirüvat kinaz eksikliği),

hücre şekil bozukluğu(herediter sferositoz, herediter eliptositoz,herediter stomatositoz),

mekanik hasar(hüs,ttp,dic,mekanik kapak),



gibi nedenlerle hemoglobin ömrünün kısalması...

hemoglobinin hücreden çıkması ile ilgili olarak hem bağlayan hemopeksin, hemoglobin bağlayan haptoglobulin serumda azalır ve daha önce olmayan hemoglobin albumin kompleksi olan methemalbumin kanda artar ve methemalbuminemi oluşur...



indirekt baskın olmak üzere bilurubin yükselir, potasyum ve ldh değerleri artabilir..