hıçkırık – Tıbbiyeli Sözlük
Diyafram kasının istemsiz kasılması sonucu ortaya çıkan olaydır. Solunum kası okan diyafram bazen istemsiz kasıldığında epiglot ani olarak kapanır ve hıçkırık sırasında hık diye bir ses çıkar.

Çoğu zaman geçici ve zararsız olmakla birlikte nadiren bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Genellikle çok yemek yeme, gazlı içecekler tüketme, çok konuşma ve hava yutma gibi nedenlerle oluşur ve birkaç dakika sürer.

Geçirmek için nefes tutabilir ya da derin derin nefes alabilirsiniz.

Bazen günlerce geçmediği durumlarda hastanede kişinin burnunda girilerek farinks kası uyarılıyormuş, o da işe yaramazsa sedasyon denendiği oluyormuş.

Çok çok nadir vakalarda diyafram siniri bloke ediliyor hatta diye okudum ama o çok uç bir şey tabi.
yenidoğanda fizyolojik olarak sık görülen olay. tanıdığımın bebişine sürekli uykuya dalmak üzereyken geldiği için ve çoğu bebekte de böyle olduğu için anneler tarafından pek sevilmediğini gözlemledim. ama çok tatlı oluyorlar hıçkırırken o incecik sesleriyle. (*)
bir hayvanın akciğerine gelecek olan havayı, kendini su altında sanacağı bir şekilde bir olay yaşadıktan sonra solungaçların köreldiği bölgelere göndermesi refleksi.

Hem akciğer hem de solungaç solunumu yapan hayvanlar, yer yüzünde iken akciğerlerini kullanırken su altına indiklerinde glottis ile trakealarını kapatırlar ve ağızlarından gelen suyu basınçlı bir şekilde solungaçlara yöneltirler.. bu sayede solungaç solunumu daha efektif olmuş olur...



insanda bazen diyaframın yapmış olduğu yaramazlıktan dolayı kronik bir hıçkırık görülebilir sıklıkla ama öncesinde hastadan iyi bir anamnez almak gerekir ki hıçıkırığın altından miyokard infarktüsü bile çıkabilir. evet insanda sıklıkla görülen basit bir hıçkırıktır.. bunun için hastaya öncelikle bazı manevralar yaptırılır.(spoilerde) manevraya yanıtsız durumlarda santral etkili kas gevşeticiler(baklofen) ya da antipsikotik olan klorpromazin veya antiemetik olan metpamid yapılabilir.


görsel
http://taburcu.net/wp-content/uploads/2017/09/2-6.jpg
[/img_tasima]
Beni çocukluğumda(5-6 yaşlarımda) ispiyonlayan reflekstir. Gözyaşın kurusa bile en mahrem alanına herkesleri çağırır yerini belli eder. Bunun fizyolojisini de sevmezdim zaten.
Tourette sendromunu konu alan hint filmi.
in front of the class daha izlenilesi.
Sonu bilinen, hep aynı şekilde ilerleyen "hastalığa rağmen başarı" filmi. Yine de biz izlemeye onlar çekmeye doyamadı
(bkz:tourette syndrome)
(bkz:hichki)