hipokrat yemini – Tıbbiyeli Sözlük
Hipokrat Yemininin aslında Hipokrat ın kendisi tarafından değil, onun ekolüne mensup bir öğrencisi tarafından 5. yüzyılda yazılı hale getirildiği kabul edilir. YAKLAŞIK İki bin yıldan beri de eğitimini tamamlayan her hekim mesleğini uygulamaya Hipokrat Yeminini ederek başlamakta.



YEMİN; Hastaya zarar vermemek, KÖTÜLÜKLERİNİ DÜŞÜNMEMEK, ACILARINI gidermek, ötenaziye ve çocuk düşürmeye karşı çıkmak ve hastalara ait sırları saklamak GİBİ DÜŞÜNCELERİ İÇERİR VE ÖZGÜN HALİ ÇEVRESEL KÜLTÜREL TOPLUMSAL VE ZAMANSAL BAZI ŞARTLARA BAĞLI OLARAK DEFALARCA DEĞİŞTİRİLMİŞ.

orjinal hali şu..



"Hekim apollon aesculapions, hygia panacea ve bütün tanrı ve tanrıçalar adına!... and içerim, onları tanık ve şahit tutarım ki, bu andımı ve verdiğim sözü gücüm kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim. Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim. Reçetelerin örneklerini, ağızdan bilgileri şifahi malumatı ve başka dersleri evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekim andı içenlere öğreteceğim. Bunlardan başka bir kimseye öğretmeyeceğim. Gücüm yettiği kadar tedavimi hiçbir vakit kötülük için değil, yardım için kullanacağım. Benden ağı ( zehir ) isteyene onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını bile tavsiye etmeyeceğim. Bunun gibi gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Fakat hayatımı tertemiz bir şekilde kullanacağım. Bıçağımı mesanesinde taş olan muzdariplerde bile kullanmayacağım. Bunun için yerimi ehline terk edeceğim. Hangi eve girersem gireyim, hastaya yardım için gireceğim. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım. İster hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan mazarrattan sakınacağım. Gerek sanatımın icrası sırasında, gerek sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım. Vegrorum arcana visa, audita intellecta nemo eliminet."
Demek ondan doktorlar hastaya hastalıklari hakkında bilgi vermekten kaçıyorlarmış. Baya baya yemin etmişler.

Ketumlukları buradan geliyormuş asdf.
Dönem birde etik hocası okuyun gelin dediği ve sınıfta max beş kişi okuduğu için komitede sınıfı döken, dönemin tıp etiği ve tarihi için hem slayt hem el yazması not hem kitaptan çalışmasına sebep olan yemindir.
İçerik olarak cerrahları dışladığı kabul edilen yemindir. Zira yeminde geçen mesane taşıma elimi sürmeyip ehil kişiye terk edeceğim ifadesi ayrı bir meslek olarak görülen cerrahları kast eder.