hiv – Tıbbiyeli Sözlük
hiv- ve hiv-2 olmak üzere iki alt formu bulunan virüs.

tanıda kullanıması önerilen testler CDC'nin güncel kılavuzlarında değiştirilmiştir. 2020 şubat tus'unda tanıya yaklaşım vaka sorusu olarak soruldu(*)

Tanı algoritması; tarama, doğrulama ve HiV-RNA tayini şeklinde 3 aşamalıdır.

-tarama: anti-hiv antikoru ve p24 antijeninin araştırıldığı elisa testi. 4.nesil hiv testi(*) de denir (önceki nesil hiv testlerinden farkı antikorlardan daha erken dönemde poztifleşen p24 antijenin araştırılıyor olmasıdır). Pozitif bulunması durumunda test tekrar edilir. İkinci testin negatif bulunması durumunda yalancı pozitiflik yapan hiv dışı sebeplere yönelinir, tekrar pozitif çıkması durumunda ise hasta “hiv reaktif” kabul edilerek ikinci aşamaya geçilir.

-doğrulama: hiv1/hiv2 antikor ayırıcı immunoassay testi. Bu test kiti, serumdaki anti-hiv1 antikorunu ve anti-hiv2 antikorunu ayrı ayrı belirleyen bir elisa testtir. Antikorların herhangi birinin veya ikisinin birden pozitif saptanması durumunda hasta “hiv pozitif” kabul edilir ve tedaviye başlanır. Antikorların ikisi birden negatif saptanırsa üçüncü aşamaya geçilir.
Not: Doğrulama için önceki kılavuzlarda önerilen ve yaygın olarak kullanılan yöntem western blot tekniğiydi, ancak güncel kılavuzda bu test önerilenlerden çıkarılmıştır.

-Hiv-rna tayini: pcr ile araştırılır. Hiv-rna(+) bulunan hasta ”hiv pozitif” kabul edilir ve tedaviye başlanır. Hasta hiv-rna(-) ise yalancı pozitiflik yapan hiv dışı sebeplere yönelinir.
hiv(+ anne bebeğinde yenidoğan hiv enfeksiyonu tanısı için antikor saptama yöntemi olan elisa kullanılmaz, zira anneden geçen antikorlar nedeniyle test her halükarda pozitif sonuç verecektir. Tanı için doğrudan hiv-rna araştırılır.)