ifade özgürlüğü – Tıbbiyeli Sözlük
video
Söylemleri sebebiyle iceride olan milletvekillerimiz ve yazdıkları sebebiyle içerde olan gazeteciler varken ifade özgürlüğünden bahsetmek zor, insan gerçekten özgür ülkelere imrenmiyor değil.
Hiç kimsenin iradesine bağlı kalmadan fikirlerini özgürce söyleyebilmektir. Fakat özgürlük kimsenin hakkını gasp etmemelidir yani özgürlüğünde bir sınırı vardır. "ne olursa olsun, kim olursa" olsun ifade özgürlüğünde hakaret olmamalıdır.
1982 anayasa kitapçığını şöyle bir karıştırdığımızda her türlü hak ve özgürlük gibi sözde var olan özgürlüktür. önce var denilir. Sonra şu şu hallerde kısıtlanır vs.
hangi özgürlükten bahsediyorsunuz şuraya iki entri yazarken bile iki kere düşünüyorum kapıma dayanırlar mı diye

tabi özgürlük diye kimse küfredip hakeret etmeyeceksin
üslubunuzdan yani ifade ediş tarzınızdan dolayı, ifadenin içeriğinden dolayı elbette ki kısıtlılıklar şarttır.

Bugün ülkemizde ifade özgürlüğü var denemez ama bunun, sırf birilerini karalamak için kullanılması ifade özgürlüğünün mantığını gittikçe olması gerekenden uzaklaştırmıştır diye düşünüyorum.
içerisine bir kesime karşı hakâret, küfür ve nefret söylemlerinin de dâhil olduğu özgürlüktür. hakâret, küfür ve nefret, devam eden yazıdaki liberter-tanımlı koşullarda ifâde hürrîyetine tâbidir. bu milyonlarca insanın kutsal saydığı değerler, dinler, görüşler, akımlar, liderler, emânetler olsa bile. Hâriç olan, defansif sûretten âzâd olup ofansif bir hâle bürünmektir. yani tehdit, saldırgan tutum, müdahâledir. oturduğunuz yerden dilediğiniz bireye nefret geliştirebilir, ona saldırmanın hayâllerini kurarsınız; ancak hâlen defansif pozisyondasınızdır. lâkin bireye kastettiğiniz anda defansif konumdan çıkıp, gayriahlâkî noktaya düşüp suç işlersiniz. misâl;

bir insanı sevmiyorsunuz.

o insana, bizâtihî kendisinin iştirâk etmediği çeşitli iletişim platformlarını kullanıp çeşitli hakâretler edebilirsiniz. nitekim kişinin ahlâkî işgâl buyurduğu platformlarda kişiyi rahatsız etmek kendinde bir suçtur. söz gelimi twitter adresinizden "x kişisi bir domuzdur" tarzında ve hatta daha ötesini yazabilirsiniz. yine "x kişisine tüküreyim, öldüreyim, onu şeettireyim" demek de ahlâkî "istek" belirtir ve ofansif değildir. istek, tek başına ofansif suç teşkil etmez. bunlar, ifâde özgürlüğüdür.

öte yandan, bu ortamlarda yazdığınız "x kişisini şeettiririm, şeettireceğim, onu öldürürüm, öldüreceğim, onu evinden aldıracağım" demek, isteğin ötesinde, bir fiilin alenen gerçekleşeceğini belirtir; ekserîyetle rıza-dışı bir proses olduğundan ifade özgürlüğü hâricindedir, suçtur.

aslında ayrım bu kadar kolaydır; fakat âvâmın ilmî perspektife dair kepâze tutumu ve entelektüel-zihinsel süreçlerinin konjenital haraplı olması akabinde bu tip nosyonlara kavrayış bakımından bu alt ırk insanların yüksek bir kortikal seviyede farkındalık bahşedebilmesi pek de mümkün görünmemektedir.
olduğum ülkedeki hâli hem garip hem de biraz mantıklı olan özgürlük.

eğer birine hakaret etmek için hakaret ediyorsan suç olabiliyor. ama hakaret için değilse fikir belirtiyorsan suç sayilmiyor.

mesela birine aptal desen hakaret olabilir ve karşıdaki dava açabilir ama ben senin aptal olduğunu düşünüyorum dersen suç sayilmiyor genelde çünkü hakaretten ziyade fikir belirtiyorsun ve fikrin de bazılarına ofansif gelebilir.

şimdi Kur'an yakma meselesinde de yakan serefsiz fikir belirtiyor değil. bilakis hakaret ediyor ve insanları kışkırtıyor.

burali bir arkadaşim buna fikir özgürlüğü diyordu. ona konu biraz dagilinca sordum eğer annen buraya gelse ve herkese laf atan çocuk annene laf atsa alay etse ne yaparsın diye. çocuk cildiririm dayak yiyeceğimi bilsem bile ona saldiririm dedi.

fikir özgürlüğü diyen diğer arkadaşima sordum o da fikir belirtiyorsa bir şey demem alay ediyorsa da bir şey demeyebilirim ama hakaret eder etmez götünü tekmelerim dedi.

sonra ben de a be cancagizlarim bizim için dinimiz anne ve babamızdan bile daha degerliyken dinimizin mukaddesine böyle hakaret edilince sizin annenize hakaret edilince vereceğiniz tepkiyi bile vermememizi nasıl bekliyorsunuz diyince tamam bunun üzerine dusunelim haklı olabilirsin dediler.