ittihat ve terakki cemiyeti – Tıbbiyeli Sözlük
ittihat ve terakki cemiyeti, dağılan türk imparatorluğu'nu kurtarmak amacıyla ve ikinci abdülhamit'in müstebitliğine bir tepki olarak "kabe-i hürriyet" olarak da bilinen türk imparatorluğunun en önemli şehirlerinden selanikte merkezlenmiş, tıbbiyelilerce kurularak memleket sathına yayılmış yurtsever bir cemiyettir.



1 numaralı üyesi yine vatanperver, hamiyetli, cesur bir tıbbiyeli olan dr. ibrahim temodur.



gazi mustafa kemal atatürk, daha önceden şam'da ve makedonya'da faaliyet göstermiş olan, kendi kurduğu vatan ve hürriyet cemiyeti ile sonradan ittihat ve terakki cemiyetine katılmıştır.



okuduğum ve edindiğim bilgilere dayanarak bu cemiyetin tarihini ikiye ayırmak mümkündür:



i)tıbbiyelilerce teşkil edilen cemiyetin hürriyetin istihsali (eldesi) için çalışılan kuruluş dönemi



ii)ikinci meşrutiyet'in ilanından 5-6 yıl sonra cemiyetin içindeki goygoycu güruhun yavaş yavaş idareyi ele alması ve hayalperest politikalar. bu devrede ittihat ve terakki'nin asıl ruhunun kaybedildiğini düşünüyorum. burada kendilerine ters düşenleri uzaklara atamışlardır.



işte, genç mustafa kemal de yeni merkez ile ters düştüğünden trablusgarp'ta görevlendirilmiş, yine de büyük bir görev şevki ve vatan aşkı ile orada şeyh mansur isyanı'nı bastırmıştır.



bu cemiyetin en büyük sınavlarından biri de 31 mart vakasıdır.



ittihat ve terakki cemiyeti kadroları, nihayetinde cumhuriyet idaresine geçişi sağlamışlardır. bu sebeple bu eski cemiyete hissedilen düşmanlık, aslında perde arkasında cumhuriyet'e, inkılaplara ve ulus devlet yapısına olan düşmanlığın apaçık bir tezahürüdür.