kalkaneus kırıkları – Tıbbiyeli Sözlük
kalkaneus, en sık kırılan tarsal kemiktir. kalkaneus kırıkları sıklıkla talusun aksiyal olarak kalkaneusa kuvvet uygulanası sonrası meydana gelir. yani aksiyal yönde yüksek enerjili bir travma sonucu meydana gelir. bu ne demek??

kalkaneus kırıkları bilateralite gösterebilir()

vertebra kırıklarına eşlik edebilir(%5)



kırık sıklıkla eklemi ilgilendirir()



kalkaneus kırığından şüphelenilen bir insana full body bt ilk planda düşünülmez.. full body bt ilk planda değildir zaten. neden tüm travmalar full body bt ile değelrendirilir? neyse..



şimdi ap grafi, yan grafi ve harris grafisi ile değerlendirme yapılır.

yan grafide bozulmuş böhler açısı ve gissane açısı ile tanı konulailir.



bt sınıflaması olarak sanders sınıflaması kullanılır.



kalkaneus kırıklarında tedavi konservatif ya da cerrahi olabilir. bu ikisi arasında net bir ayrım sıklıkla yapılamıyor ama sıklıkla harrif grafide varus deplasmanı ve posterior fasette çökme gibi durumlarda dizilimi doğru sağlamak için cerrahi tercih edilebiliyor. (kanüllü vida ya da plak).



konservatif takip için ağır mikrovasküler hastalıklar ve sigara içiciliği kontraendikasyon oluşturur.



cerrahinin hızlıca yapılması sıklıkla önerilmez, cilt gerginliğinin ve ödemin azaldığı 10 15. günlerde cerrahi öneirlir. cerrahi öncesi topukta buruşma testi yapılır. eğer ciltte buruşma görülüyor ise parmaklar arasında sıkıldığı vakit o zaman cerrahiye hazır olduğunu gösterebilir hastanın.



kalkaneus kırıklarında en önemli şeylerden biri kırık iyileşmesinin yanında fat pad iyileşmesidir. kalkaneusun altında vücudun tüm yükünü taşıyan bölgede bir yağ yastıkığı bulunur ki bu kalkaneusa binen yükü azaltır. eğer ki fatpad iyi iyileşmezse kırıktan daha büyük sıkıntılara yol açabilir.



görsel


aşil tenonunun gerginliğine bağlı superora deplase olmuş dil şeklinde kırık



görsel


harris grafisi.