kan gazı – Tıbbiyeli Sözlük
Acil serviste yangınzedelerin sonuçlarına bakarken po2 pco2 ph ile birlikte cohb de bakilmasini hatirlatacagim kan numunesi
Bunu herkes soyle anlatir, arteri iki parmaginin arasina al. Ve herkes parmaklari ile arter arasinda 90 derece aci olacak sekilde iki pqrmak arasina alir. Bakin bu yanlistir. Parmaklariniz artere paralel olmali. Hatta bildiginiz hafif baski ile o damari tutmalisiniz. O parmak igne iceri girerken de yeri de kalmali ki size klavuz olsun. Ve kan gazi alinirken egri girilmez. Muthis profesyonel degilseniz en kisa yol dik sekilde girmektir.
Arter ve venöz çalışılan bir çeşit laboratuvar testi. Ben brakialciyim. Sonra femoral. En son tercihim radial olur. Radial hastanın canını çok acıtır bence buna gerek yok tşk.
Girileri Okuyunca hemşirelerin de kan aldığını gördüm kalbim kırıldı. Her yerin amelesi bizdik, efkar dostlarım....
Asistan, yoğunbakıma barkodu bırak hemşire venöz kan gazı alsın der, intörn yoğunbakıma gider. Hemşire ne der?
“Venöz kan gazı diye bişi yok ki ablacım sen alcaksın onu”
15 yıllık hemşirenin eline yapışan hede hüde.
Brachial arterden alanı hiç görmedim ancak alan varsa (ki buraya yazıldıgına göre varmış) kol anatomisini bilmiyor mu acaba diye merak ediyorum. Median sinirle çok yakın komşu olan, kolu ve ilerde ayrılıp ön kolu besleyecek olan bu kadar büyük bir arteri durduk yere yaralamak da ne demek oluyor? Radial nabzı almaya bile çalışmadan direkt femoralden girmek de bir hata. Hava embolisi, sinir yaralama ihtimali, kanamanın durmama ihtimalini düşünsenize...
Hastanın radial nabzı alınıyorsa ilk seçenek radial olmalıdır. Mecbur kalınırsa femorale geçilir. Hastanın ciddi trombositopenisi varsa ve ilk olarak femoralden almışsanız nasıl büyük bir riske girdiğinizin farkında mısınız bilmiyorum ama umarım bu şekilde hastanız kanamaz..
(İntörn korkutmak değil amacım, yapılan işin ciddi olduğunun farkına vardırmak.)

https://i.pinimg.com/originals/b3/a4/78/b3a4787a9e791239e2ada707e684a690.jpg
hasta sedyeyle acil servise girer

-hocam saturasyon 45 idi aldığımızda. oksijen başladık ventolin başladık şimdi 65

+tamam sedyeye alalım monitorize edelim. kangazı kangazı alıcam barkod basalım.

(enjektör radial arter hedeflenerek çakılır. çaatt işte orda adeta o arteri oraya bizzat ben koymuşum 2 gün önce)

tedaviler prednoller oksijenler inhaler tedaviler.

-saturasyon 90 hocam

+tamam kontrol kangazı görelim.

-20 dk hastanın bileği deşilir. içinde dönülür.ama adeta o arter artık orda yoktur. pes edip femoral alınır. sonuç gelir. 'venöz'

her zaman şaşamayan senaryo.

(bkz:adrenalinin hayat kurtarıcı etkisi)
hastanın arteryal kanında po2 pco2 satürasyon kan ph'ı gibi değerleri gösteren işlemdir. sıklıkla radial arter, brakiyal arter ve femoral arterden alınır.

alınmasına el alışkanlık kazandıktan sonra interne bir rahatlık gelir.

bu işin raconu sürekli denemektir. ilk 5-10 denemede başarısızlıklar olsa da bir süre sonra çoğu hastada enjektörü girdiğin anda kanı doldurma becerisine sahip olunur.



hasta açısından bakılırsa nasıl bir tecrübe olduğunu bilmiyorum. benden daha önce kan gazı alınmadı (ve umarım hayatım boyunca böyle birşeye gerek olmaz.) ama hastalar için gözlemlediğim kadarıyla nispeten acı verici bir proçestir.



evet ben de radialciler kulübündenim arkadaşlar.
internlüğün yegane işidir. ilk başlarda çok iyi prim yaptırır arkadaşlar arasında , aaa sen alamadın mı dur ben yardım edeyim femoral bile alırım ben . Sonra yavaş yavaş önemini yitirir..