kongrede sunum yapacak öğrencilere verilebilecek tavsiyeler – Tıbbiyeli Sözlük
kongre etkinliğini gördünüz ve kayıt oldunuz üstüne bir de sunum yapma kararı aldınız: güzel, girişkenlik iyi bir huydur fakat gelelim sunumunuz istediğiniz gibi geçecek mi?

poster sunumu: en çok başvurulanlardan biridir herhalde poster sunumu yapmak ''abi hiç insan içine çıkıpta heyecan yapmayayım nasıl olsa araştırdığımı, ilgi alanımı merak eden gelir, diyorsanız tam size göre iş ''poster sunumu''

kural 1 : sunum içerisine olabildiğince yazı sıkıştırmamaya özen gösterin eğer konunuz çok uzun ve ayrıntı içeriyorsa ana başlıkları ve açıklamaları yazıp geri kalan ayrıntıları ezberinizden anlatmanız dinleyiciyi daha çok sunumuza ilgili hale getirecektir(zaten 5 dakika sonra kahve-çay ikramında yine merak eden sorusunu sorar size)



kural 2: cicili bicili bir sunum tasarımı yapmanıza hiç gerek yok ama konu ile ilgili grafikleri ve şemaları bulundurmak şart olacaktır çünkü insan beyni yazıdan çok görsel ögelere ilgi duymaya daha meyilli ve akılda kalıcıdır.



kural 3: eğer sunumunuza değer veriyorsanız çevrenizdeki sunumların hepsini dinlemeye ve anlamaya özen gösterin, inanın bir başkasının emeğini ve araştırmasını size gönülden anlatmasını sağlayacağınız başka bir atmosfer zor bulursunuz.



sözlü sunumlar



en heyecan yapılan sunum bu herhalde, mikrofon çalışacak mı? sunumun içindekiler diğer bilgisayarda sorunsuz görünecek mi? ilgi olur mu? acaba çok mu sıkıcı geçti?

bunların hepsini bir kongre gezgini olarak ele alacak olursam, verebileceğim tavsiyeler şunlardır arkadaşım



kural bir : sözlü sunumuz hakkında yapabildiğiniz kadar yabancı kaynakları konuyu takip edip kilit noktaları ve yenilikleri en az bir hafta boyunca biriktiriyoruz.

kural 2: ana başlıkları ve açıklamaları çıkardıktan sonra gerekli yazılımlarla bunları dinleyiciyi sıkmayan bir grafikle düzenliyoruz (yine burada ezbere hakim olmanız çok önemli çünkü hiç kimse,koskocaman ekranda bulunan binlerce uzun yazılmış kelimeyi yine ekrana bakarak okuyan sunucuyu etkileyici bulmaz)



kural 3: soru hazırlayın. konunun birinci bölümünü anlattınız ve dinleyicilerinize o konu hakkında ne düşündüklerini kısaca sorun (A konusu içerisinde bulunan yönetim daha önce göreniniz varsa el kaldırabilirler mi? gibi) böylece bir etkileşim yaratmış ve sıkıcı trt muhabiri havasından ayrılmış olursunuz, yaratıcılığınıza bağlı espriler de bunu daha da fazla etkileyecektir ama espri yeteneğiniz yoksa ortamı soğutmayın :)



kural 4: sunum içerisine kısa videolar ve gif resimleri eklemeyi sakın unutmayın, ama bu videolar en fazla yarım-2 dakika sürsün çünkü bir bakmışsınız esneme sesleri kulağınıza gelmiş bile (hatta konunuz hakkında yada paralel sinema filmleri varsa affetmeyin o sahneyi kesip sunuma yapıştırın)



kural 5: özgüven, süper bir araştırma yaptınız, destekleyeniniz çok oldu ama konuşma esnasında sürekli tıkanıyor ve bildiğiniz halde dilinize bir türlü söylemek istediğiniz gelmiyor. iyi bir hazırlıkla bunu çok rahat yenebilirsiniz ama tavsiye edeceğim kitaplara da bir göz atmanızda yarar var



kitap 1 : ''ted gibi konuş'' Carmie Gallo

kital 2: ''etkili sunum teknikleri''Prof dr. DEMET GÜRÜZ, DR.AYŞEN TEMEL EĞİNLİ

KİTAP 3 ''sunum sırları'' Martin manser



daha fazla sorusu olan arkadaşlar mesaj atarsa yardımcı olacağım, ama sonunda yaptığınız sunumu videoya alıp aylar seneler sonra izlemek gibisi de yok :)
Sevgili sunum yapan arkadaşlara sütten ağzı yanmışlığımdan mütevellit tavsiyeden ziyade ricam kongreyi düzenleyen ekibin iki ayağını bi pabuca sokmamak için sunumların son teslim tarihine dikkat etmeleri, Her bilgisayarda çalışacağına emin oldukları programlar kullanmaları (macbook bizi biraz zorladı mesela bu sene. çözülmeyecek bişi değil ama son dakika olunca pire deve oluyor) bi de bilhassa sunumlarındaki videoların oynatılabildiğini önceden kontrol etmeleri.



Onun dışında şahsi görüşüm güleryüzlülük, düzgün bir diksiyon, kendinden emin bir duruşla en basit konudaki bi sunumu bile üst düzey bi araştırma sunuyormuş gibi izlettirebilirsiniz bence. Ben şahsen hiç sunum yapmadım ama güzel sunumlar izleyince kendim sunmuş gibi göğsüm kabarıyor ve tüm tıbbiyeli müstakbel meslektaşlarımla gurur duyuyorum.

Herkese şimdiden 2016-2017 sezonunda başarılar (bkz:hayırlı sunumlar)
çok dikkate alınması gerektiğini düşündüğüm bilgiler. -öncesinde mutlaka daha küçük bir topluluğa sunum yapmış olmanız gerektiğini düşünüyorum. zira çuvallamanız an meselesi olabilir.

-heyecanlanabilirsiniz, normaldir ancak bunu sizin sesinizi titretecek düzeye getirmeyin. zira ağlıyor gibi çıkması sizi de üzer karşıdakini de

-kendinden emin durmak, kürsünün arkasına saklanmamak bana göre her şeyden önemli.

-çabucak bitireyim diye de nefes almadan konuşmayın, vurgu ve tonlamalarınız olsun. karşıdaki de hemen bitirip gitmek istiyor diye düşünmesin, bu durumda sunum sonunda kişilerin merak ettiklerini sormasını da engellersiniz. etkili de olmaz.

-lütfen sunumların her sayfasına fotoğraf ekleme zorunluluğu hissetmeyin. ortaya saçma sapan alakasız fotoğraflar çıkmasın. insanların dikkati de dağılmasın.

-sunumun yazı tipi, arka plan rengi de önemli. ve tabi sayfalar 10satır yazıdan oluşmamalı.
soru tipinde olsa da çok faydalı olabilecek bilgiler içeren, katkıda bulunmak istediğim başlıktır.

-sunuma satırlarca yazı koymayın diyeceğim, ama tam anlaşılmayacak çünkü çok sık yapılan bir hata gördüğüm kadarıyla. pek çok hocanın bile yaptığı bir hata. hatta mümkün olduğunca cümle halinde değil de şemalar halinde anahtar kelimeleri koyun.

-arka planın çok açık renk olmasına (hatta beyaz tonları her zaman iyidir), yazı renginin yeterince koyu olmasına özen gösterin. sunum sade olmalı, efendim siyah sunum üstüne sarı yazı yazmak gibi basit hatalara düşmeyin.

-kıyafet ve saçlarınıza dikkat edin, örneğin saçlarınız önünüze gelmesin, ya da kıyafetiniz sürekli düzeltmeniz gereken bir kıyafet olmasın.

-sunumun sonuna eğer bir hocanızdan yardım aldıysanız mutlaka belirtin. hocanın ismini yazmadığı eleştirilmiş arkadaşlarım var.

-resim, video, görsel, tablo, şema kullanabildiğiniz kadar kullanın.

-sunum sırasında kürsüde durarak değil de imkan varsa alanda birkaç kez yer değiştirerek(abartmamak lazım) dinleyicilerin ilgisi daha iyi toplanabilir, aklınızda bulunsun. parazit hareketlerden de (süreklı saçı düzeltmek, ceketi çekiştirmek, durduğu yerde sürekli ileri geri hareket etmek gibi) kaçının.

-öğrenci sunumlarının sonunda genellikle sorular için bir bölüm ayrılıyor, burada rezil olmamak için sunum içinde geçiştirerek söylediğiniz şeyleri, burası çok da önemli değil dediğiniz yerleri iyi öğrenin. zalımlar hep buradan sorup etkisiz hale getiriyor(*) baktınız olmuyor, bilmiyorsunuz ben size bu sorunun cevabını mail olarak atabilirim diyebilirsiniz. öğrenip atın ya da mail adresini alamadınız, kader kısmet napacaksınız işte hayat böyle(*) hadi yine iyisiniz.(*)

-özgün bir çalışma yaptıysanız bir noksanlığı varsa siz de fark edersiniz ''ama...'' diye başlayan kısmı. mesela istatistik verileri topladınız ama az kişi topladınız. bunu orada söylemeniz bence sizin yararınıza olacak çünkü kalkıp bir zalım(*) söylerse öylece birkaç saniye donup kalacaksınız. söylemezseniz de bu türden bir soruya hazırlıklı olmanızı öneririm.

-''hipoteziniz nedir ben tam olarak anlayamadım'' sorusuna hazırlıklı olun.

-hazırlıklı olmadığınız sorulara da elinizden geldiğince cevap vermeye çalışın ama her şeyi bilemeyebilirsiniz, panik yapmayın, rezil oldum diye düşünmeyin, hiçbir şey olmadıysa deneyim olmuştur. kendinize güvenin, ellerinizi kullanmaya çalışın, ama abartmayın dediğim gibi. karşınızda biri varken çalışırsanız size abartı olan, kötü duran şeyleri söyleyecektir. ilk kez sunum yapıyorsanız işi bilen biri size çok şey öğretecektir, yardım alın.



aklıma geldikçe editleyeceğim, kolay gelsindir efendim.