köpeklerin yaşam alanını işgal ettik saçmalığı – Tıbbiyeli Sözlük
sokak köpeklerinin sokaklarda sefil bir halde yaşamasını savunan sözde hayvanseverlerin uydurduğu son zamanlarda sosyal medya mecralarında çok sık karşılaştığım, bu nedenle burada paylaşma ihtiyacı duyduğum, bilimsellikten uzak fikir.

doğrusu:
köpekler (canis lupus subsp. familiaris) binlerce yıl önce dağlarda bayırlardaki kurtların (canis lupus) yine binlerce yıl boyunca selektif olarak insan eli ile çoğaltılması sonucu ortaya çıkmıştır. doğal değil yapay olarak evrimleşmiştir. tarih boyunca köpekler evrildikçe kırsalda insan ile birlikte yaşamıştır. yani köpek ortaya çıktığı andan itibaren asla bağımsız yaşamamış, insan mahsulü bir hayvan. yani yaban köpeği diye bir şey yok. (bu arada hemen belirtmek gerekir ki afrika yaban köpeği denen hayvan köpekle aynı tür değildir)
hâl böyle olunca "tarihte köpeklerin yaşam alanı vardı da biz üstüne konup şehir yaptık, zavallıların yerini işgal ettik" diye bir şey asla olmadı.

köpeğin evrimsel yaşam amacı, ekolojik nişi nedir peki? çobanın sürüsünü korumaktır. şehirde çoban olmadığına göre köpek hiç olmamalı. gel gör ki hobi amacı ile alınan köpekler bakılamayıp bırakılınca kontrolsüzce sokak köpekleri türedi. bunun böyle olduğunu herkes biliyor. köpek kedinin aksine ev hayvanı da değildir. büyük şehirlerde evine köpek alıp bakanlar aslında doğaya bir nevi ihanet etmiş oluyorlar.

köpeklerin yaşam alanını işgal ettiğimizle ilgili ahalide yaygın uyduruk fikirler ne evrimsel gerçeklerle ne de doğa tarihi ile örtüşüyor. ama bilimsel bakış açısı ile yaşayan türk insanı azınlıkta olunca böyle saçma fikirler ortaya çıkıyor. milletçe tüm siyasi ve sosyal kesimlerimizle neden bu kadar cahiliz bilmiyorum, üzülüyorum.
Köpeklerle insanların dostluğu milattan önce 15000 yılına, insanoğlunun tarım yapmaya başladığı yerleşik düzene geçtiği zamanlara dayanır. Kurtlarin arasından insanlara yakın davranan cinsler seçilerek günümüze kadar gelen ınsan canlısı köpekler türetilmistir. Onların da genetik kodlarindaki bilgiler ınsanlara yakın olmak, korumak ve sevgi göstermek seklindedir. Genetik bilgilerin aktarımı binlerce sene süregelen bir hadise iken insanligin devasa teknolojik sıçramalar yapması güvenli şehirler inşa etmesi hızlı bir zaman aralığı olmus ve yoğunluğu artan beton kitleler arasında köpekler de göze batar hale gelmiştir.

İlk entryde bahsedildiği gibi köpekler insanlarla bir arada yaşayan kendi başına vahşi doğada avlanmayan canlılar. Sokakta başı okşaninca gözünün içi parlayan pesimizden gelip eşlik eden bu canlılara karşı vicdan üzüntüsü duymanin sonucu olarak tekrar degerlendirilmesi gereken bir önermedir bana göre.