köy enstitüleri – Tıbbiyeli Sözlük
görsel
Bu ülkede bir şeyleri değiştirmeye en çok yaklaşan dönemin eğitim kurumlarıdır, enstitü ismi verilmiştir çünkü teorik bilginin yanında pratik eğitim de vardır ve öğrenci üretime alışır.



Cephelerde bile eğitim planı yapan bir liderimiz vardı bizim, kişisel görüşüm şu ki kendisi başkomutan olduğundan daha fazla başöğretmendir.

Cehaleti bu ülkenin belası bilmiş, buna uygun adımlar atmak istemiştir.

Kollar da sıvanmış haliyle; dönemin milli eğitim müdürü Hasan ali yücel ve ilköğretim genel müdürü ismail hakkı tonguç projenin mimarı olmuş aydınlardır.

Bu proje kapsamında köyden alınan çocuklar uzun bir yetiştirme planın ardından tekrardan köylere gidecek ve bu sayede cehalet şah damarından kesilecektir.

Öyleki burada öğrenciler en yeni edebiyat çevirilerini okumuş, tiyatro oyunları sergilemiş ve müzik aleti çalmaya yönlendirilmiştir.

Cumartesi günleri eleştiri günü olarak belirlenmiş, okul müdürü de dahil olmak üzere herkesin eleştirilebilir olduğu gösterilmek istenmiştir.



Her güzel şey gibi bu da zoruna gitmiştir toprak sahiplerinin, çıkar sahiplerinin; hangi ağa ister ki marabası eğitimli olsun?



O zamanlarda uzun vadede planlanan hedefler var.

Şimdi ise her bakanda değişen, sakıza dönen eğitim sistemi.

Bakalım ne olacak sonumuz?.,



"gerçek kurtuluş ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur. cehalet kaldırılmadıkça toplum yerinde kalıyor demektir , yerinde duran bir şey ise geriye gidiyordur."



mustafa kemal atatürk.
ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır.`komünizm`den korkulduğu için kapanmıştır.işin özü aga şimdikini aynısıdır.koltuk sevdası için siyasilerin yapmayacağı şey yoktur.bir öğretmen lisesi mezunu olarak şahsi görüşüm şudur:köy enstitüleri kapatıldı,öğretmen liseleri kapatıldı.nesilleri kimler yetiştirecek?tehlikenin farkında mısınız?
Romantik olmaya gerek yok

Ha kalsaydılar bazı şeyler farklı olur muydu olurdu

Ama buralar bir çeşit komünist yuvası olarak görüldüğünden ne chp ne de muarızlarınca pek sevilmemiştir
Sadece Atatürk açtığı için romantik bakış açısıyla bu okulları göklere çıkarmamanın anlamı yok



O devirde komünistlerin istediği gibi at oynattığı okullara dönüştükleri için yine atatürk'ün partisi chp tarafindan sevilmemiştir.



Devlet yeri geldiğinde çok faydalandığı kurumlarını kapatır bu kapatma ampute etmek gibi değil traş olmak gibidir yerine daha iyisini koyabilir ancak ülkemiz bilime uzak olduğu için yerine yenisi konmamıştır o da başka başlıkların başka entrylerin konusu



Sonuç olarak her kurumun yozlaşma ve başka grupların faaliyetlerine ön ayak olma ihtimalini unutmadan objektif bakış açısı ile bakmak gerek
Türk tarihinde eğitim ve cağdaşlaşmak adına yapılan en büyük eğitim reformu olup maalesef ağalara, şeyhlere boyun eğmedikleri için, iktidardakileri sorguladıkları için, soru sordukları için,sorguladıkları için, Aziz Sancarlar yetiştirdiği için Adnan Menderes hükümeti tarafından kapatılan projedir. Temennim tekrar birgün hayata geçirilerek tekrar yurdumuzun dört bir köşesine ilim ve bilim götürebilmek.
iyi yönetilseydi;

1)büyükşehirler o kadar göç almazdı.

2)aydınlanma sürecimiz şimdiden tamamlanmış olurdu.

3)anadolu çocuğu istanbul'a gelip yoldan çıkmazdı.kendi şehrinde gündüzleri çalışır akşam kitabını okurdu.