kurban kesmek – Tıbbiyeli Sözlük
o sarsılmaz sandığınız değerleriniz, dininiz, inandıklarınız... bir an için düşünün hiçbiri aslında hiç var olmamış olabilir.

emin olmayın, hep kuşku duyun, yaptığınız yanlış olabilir, unutmayın.



doğanın doğal bir besin zinciri var, bu doğru. eğer kurban keserken aramızdan bir kişinin bile içi acıyorsa (ki bir çoğumuz fazlasıyla acı çekiyoruz, özellikle çocukları gözlemlemenizi tavsiye ederim. şimdilik paylaşılmış psikoz yaşayan künt erişkinleri bir kenara bırakalım, zira onların düşündüğünü pek görmedim) yaptığımız işte doğal olmayan bir şey var demektir. öyle ki yavru bir aslan, annesini avlanırken sadece taktiği öğrenir, insanın çocukları gibi gözyaşı dökmez.



umarım bir tür bizden daha güçlü olacak şekilde evrilir ve aynı şeyleri bizlere yaşatır.



tanım: yaşayan, kalbi atan, acı hisseden sağlıklı bir canlının, insan tarafından (sorgulamadan) inandıkları doğrultusunda, kesici bir aletle, beden bütünlüğüne ve yaşama hakkına kast edilerek öldürülmesidir. artık yaşamaz olmasıdır. pişman dahi olunsa artık telafi edilemez olmasıdır.
Et yemenin insan doğasına aykırı olduğunu düşündüğünü belli eden bir tuhaf tıbbiyeli başlığıdır. İnsanın nerede tıp okumuştunuz diye sorası gelmektedir. Üstelik bilimsel olduğu sanılan bir delille (?) desteklenmektedir: Aramızdan birinin bile şöyle böyle duygulanması falan... Vay canına.
Daha önce bu tür, dinlere ve kültürlere olan kinini kusmaya çalışanlara verilmiş güzel cevaplar var: "Yediğiniz etler ağaçta yetişiyor herhalde"
Her neyse, "boroz sorgoloyon onondokloronozo" ifadeleriyle söylemlerini yumuşatmaya çalışmak beyhudedir, niyetiniz belli, biz de insanız ve en az sizin kadar düşünme kabiliyetine sahibiz, sorguluyor, inanıyor ve de kurbanımızı kesiyoruz.
Ama size biraz sorgulamanızı tavsiye ederim, neden sadece kendinizin sorguladığına inanıyorsunuz? Tuhaf bir durum. İşte inanç dediğimiz şey budur. Sorgulayın dediğiniz inancın başka bir formuna sahipsiniz. Sadece sorgulayın. (*)
kimine göre vahşet, kimine göre uydurulmuş bir şey, kimine göre dini ritüel. sonuç olarak ise sebebi ne olursa olsun sonucunda büyük bir kısmı ihtiyaç sahiplerinin sofralarında yer alan bir eylem kurban kesmek.



özellikle günümüzde saklama koşullarının da iyileşmesi ile kurban bayramında dağıtılan etler oldukça uzun bir süre ailelerin et ihtiyacını gideriyor. bu zevkine sadece kan akıtmak ya da bir canlıya zarar vermek amacı ile yapılan bir işlem değil, başta çocuklar olmak üzere milyonlarca insanın sofrasına et giriyor bu sayede. yardımlaşmayı, dayanışmayı artırıyor.



sırf islam dinimizde var diye olumsuzlaştırmaya çalışmak yerine bir de bu yönlerden bakılıp en azından sezar'ın hakkını sezar'a, tanrı'nın hakkını tanrı'ya vermek bu kadar zor olmamalı.