leishmania – Tıbbiyeli Sözlük
Tatarcık sineğiyle bulaşır. Kutanöz ,viseral,mucokutanöz leşmanyosiz olmak üzere üç tip hastalık yapar. Kutanöz leşmanyosiz diğer adıyla şark çıbanıdır . Bulaştığı noktada deri ülserleri yapar , ulserden alınan biyopsi ile tanısı konur ,viseral leşmanyosiz vücut genelini tutar. Tatarcık sineği ile bulaşan promastigot form makrofajları enfekte ederek,makrofajın içinde amastigota dönüşür. Çıkan amastigotlar resi ele geçirir splenomegali yapar,hepatomegali yapar , lenf kodlarını tutar yapar da yapar. Bunun sonucu karın koccaman olar. Mucokutanoz De burun mukozasında yerleşim yapar tapir burnu denen görüntüye sebebiyet verir.

(bkz:yanlışım varsa düzeltin)
leyşmanyaz etkeni. deri leyşmanyazı geçiren insanlarda ömür boyu kalıcı bağışıklık oluşur ancak malesef iz bırakır da gider..
afrikada deri leyşmanyazlı anneler ilerde bebeğinin yüzünde çıkıp iz yapmasın, yavruları üzülmesin diye bebeklerinin daha az görünen yerlerine-örneğin sırtına- küçük sıyrık yapıp leyşmanyazlı derilerini sürerler ve bebeğin en azından daima açık olan yerlerinde siyah leke kalmasını önlerler.
(bkz:ana yüreği)
Suriyeli hastalarda rastlanmaktadır. Bu yüzden yalnız güneydoğuda görüldüğü zannedilmesin. uyanık olmak, şüphelenmek gerek.