malpraktis yapmamak için dikkat edilmesi gerekenler – Tıbbiyeli Sözlük
muayene kağıdına mutlaka meningeal irritasyon bulgusu olup olmadığını yazın.

hakim sizin sözünüze bakmayacak, muayene kağıdına ne yazdığınıza bakacak.
Ne yaparsanız yapın yazılı yapın. Ayrıca zorunluya fln gitmeden hakkımızda önemli kanun maddelerini bir okuyun ki sağdan soldan baskı gördüğünüzde yanlış bir şey yapmayalım. Zira iş davaya kalırsa kimse yanımızda olmayacak.
"yazmamışsan yapmamışsındır" kuralını aklınızdan çıkarmayın. girişimsel işlemlerden önce muhakkak onam alın. hasta yakınlarına doyurucu miktarda açıklama yapın. mümkünse onları kendi tarafınıza çekin ki bir sıkıntı olduğunda işin resmiyete dökülme ihtimalini düşürebilesiniz. yetkiniz dışındaki işlere bulaşmayın. yeterli tecrübeniz, bilginiz kendinize güveniniz yoksa hiç başlamayın üst merkeze sevkedin. bunu yaparken gurur filan da yapmayın. kahraman olmaya gerek yok. tabi en önemlisi bol dua edin. sonuçta tüm bu tedbirler sizi bir yere kadar koruyabilir. hele bu ortamda.
'zorunlu hekim mesleki sorumluluk sigaorta'nızın poliçe bitiş tarihini sık aralıklarla kontrol etmek.



mevcut çalışma şartlarında dikkat etmeniz gerekn en önemli şey bu sevgili dostlar.



dipnot:sigorta poliçenizin bir nüshasını mutemetlik birimine teslim etmeyi unutmayın.sigorta bedelinin yarısını keyifleri yetince bi ara hesabınıza şeyettiriyolar.
`defansif tıp` konusunda uzmanlasarak olasiligi en aza indirebilen durum. BEN defansif tip uygulamayi tercih etmiyorum bu arada
onam alın

onam alın

onam alın

cerrahi kliniklerde asistan abilerimizin onamı eksik hasta dosyası hazırladık diye ceza nöbeti yazması oldukça haklı bir davranıştır. beni zorla ameliyat ettiler diye dava açılabilir. nitekim bu kulaklar zamanında "bana sormadan beni konseyde tartıştılar" dşye açılmış dava da duydu
-soğukkanlı, sakin olmak (sahip olunan medikal bilginin efektif kullanılabilmesini sağlar)
- acele etmemek (kimse 5 dk da 5 hasta bakıldı diye madalya takmıyor. Zaten kısa sürede değerlendirilebilecek hasta süresiz olarak doktor inisiyatifinde bekleyebilir, beklemeleri başa iş açmaz. Tabi ki ön tanı, geliş şikayeti değerlendirilmeli.)
-fizik muayene nasıl yapılır bilinmeli, eksiksiz yapılmalı ve bulgular net olarak yazılmalı, normal değerlendirmeler de yazılmalıdır.
- geliş şekillerinin tam olarak bilinmesi ve sürekli akılda tutulması gereken birkaç tanı veya durum yazıcam ; myokard enfarktüsü, aort diseksiyonu, pulmoner emboli, hipertansif akciğer ödemi, svo, intrakraniyal hemoraji, akut batın, testiküler-ovaryan torsiyon, arter-ven tıkanıklıkları, co zehirlenmesi, her türlü alerjik rxn, gebelik, her çeşit suistimal)
-doğru, gerekli olduğu bilinen hayati müdahaleler bekletmeden yapılmalıdır.( Kardiyoversiyon, defibrilasyon, iğne ile dekompresyon, krikotirotomi vsvs)
-sık sık kullanabileceğimiz nerdeyse demirbaş olmuş bir ilacın dozu için beyninizden başkasına ihtiyacınız olmamalıdır.
-müşahade denen şeyin farkında olmak, kullanmak. Hastanın başına gelecek şeyin hastanede gelmesiyle evde gelmesi arasında dağlar kadar fark vardır. Doktor mükemmeliyetçi olabilir. Bunda bir mahzur yoktur. İçinizin rahat etmediği, rahatlamayan hastayı bekletiniz. Hasta rahat olsa bile aklınızda bir 'acaba?' varsa o hasta bekler. Hasta sabırsızsa "ölüm dahil tüm riskleri alarak hastaneden çıktığı" nı kendi el yazısıyla yazarak imzalamalıdır. Birinci derece bir yakınına da imzalatmak sizde sorumluluk bırakmaz. Kimseyi hastanede kalmaya zorlayamazsınız.
-kahramanlık peşinde olmamak. Ben yaparım, ben hallederim gibi şeyler söyleyip, sorumluluk almamak. Bu da kimseye madalya taktırmaz.
- düşük ihtimal ama şu tetkiki de istesem mi diye düşünmemek, akla gelen istenmelidir.
- yardımcı sağlık personeli defansı umursanmamalıdır. Doktor talimat verir onlar 'seve seve' yapar, uygularlar. Tabi ki kavga etmemeli 'güzel güzel' yaptırmalıdır.
Şimdilik bunlar aklıma geldi. Umarım birilerine faydası dokunur.
-Personelinize enjeksiyon, ilaç kullanımı vs hakkında bilgi ve eğitim verin.
-Gelen hastaların mutlaka mesleğini ve ikametini sorun. Rapor isterlerse bu çok önemli olacak.
-medeczane.sgk.gov.tr sürekli arka planda açık olsun. Hastanın önceden kullandığı ilaçlara bakın. İlaçlarını unutmuş olabilir. Kan sulandırıcı, epilepsi ilacı, hatta antineoplastik ve immunmodulator ajan kullanıyor olabilir.
-Karşı cinsten birisini muayene ederken yalnız olmamaya yanınızda refakatçi sağlık personeli bulundurmaya özen gösterin (iftira gelmemesi için)
-Her şeyi not olarak sisteme yazın, anamnez alınamıyor ise bile bu şekilde yazmak gerekli.
-Deposilin reçete ederseniz açıklamaya "Tam teşekküllü sağlık kuruluşunda yapılacaktır" diye not düşün. Sonra eve gidip yaptırıp alerjik reaksiyon görülmesin