mbg’nin tus hakkı istemesi – Tıbbiyeli Sözlük
Söylediklerine göre önceden böyle bir hakları varmış. Daha sonra ellerinden alınmış. Ben bilmiyorum. Kim neden böyle bir hak vermiş ki?



Atamalar, kadrolaşma vb konularda isyanlarını gayet iyi anlıyorum. Tibbiyeli biri de bilime gönül vermiştir neticede ve temel bilimler alanlarındaki istihdamın geliştirilmesini ister değil mi? Yapıcı çözümler çok güzel ve desteklenesi. Peki tus hakkı istemek nedir?



17k tıbbiye mezununa 6k civarı tus kontenjanı açılıyor. Her önüne gelen uzman olmasın, meslek itibarı elden düşmesin vs diyerek zaten kontenjanlar rektörluklerle anlaşmalı şekilde belirli barajlarda tutuluyor. Bize yetmeyen kontenjanı paylaşmak aşırı abes geliyor. Kaldı ki bendeniz bu sınava girmek için tıp fakültesi kazanıp bu okulu hakkıyla bitirip mezun olmam gerekiyor ki bu da ciddi emek, zaman, maddi sarfiyat gerektiriyor. Oldu o zaman diş hekimliği daha çok tıpa benziyor onlar da dus yerine tusa girsin, tus hakkı verilsin! Bence olmadı.



Hadi diyelim teori de 4 yıllık fakültelerini bitirip tus hakkını elde ettiler. Allah şahit bir çoğumuz ana karnından doğduğumuzdan beri optik dolduruyoruz. Sıralamalarda ezip geçeceğimiz konusunda bir şüphem yok, sizin var mı?



Bir gün mbg'si çıkar tus hakkı ister, bir gün sbf mezunu çıkar pratisyenlik hakkı ister, ister de ister. Aslında istemelerine bile gerek yok. Zaten bu haklara sahipler. Öncelikle ÖSYM'nin yapacağı üniversite yerleştirme sınavına girip bir tip fakültesine yerleşmeleri ve buradaki altı yıllık eğitim süreçlerini başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Ondan sonra isteyen pratisyen de olur TUS'a da girer.



görsel
bu garibanlar türkiye'de çok sıkıntı çekti, hâlâ çekiyor. ne istiyorlarsa verin gitsin. aranıza iki tâne de mbgli alıverin ne olacak. mbgli olmak ayıp falan değil gel mbg mezûnu gel sen de gel.
anladığım kadarıyla kimya, biyoloji ve veterinerlik gibi bölümler de temel bilimlere tus ile yerleştiğinden olan bir taleptir. fakat bu bölümlerin de yerleşmesi tam olarak doğru değil.

"sans klinik" denen bir durum var ve bu gerçekten ancak tıbbiye'de eğitim görmekle, birebir o hocalardan ders almakla, 4., 5. ve 6. sınıflarda yüzlerce hasta tecrübe etmekle kazanılabilen bir yetenek. dolayısıyla temel bilimde bile çalışıyor olsanız sans kliniğe sahip olmalısınız. en basitinden anatomide bile konuları klinik anatomi ile ilişkilendirebilmelisiniz ki öğrencilerinize bir şey veresiniz. tıbbi genetik mevzuuna girmiyorum. çünkü bu alan iki fish, bir western blot değildir. bu da fazlasıyla sans klinik gerektirir.

bu nedenlerle bence tus sadece, adı üstünde, tıp mensupları ile sınırlı kalmalı.

(bu diğer bölümlerin değersiz olduğu anlamına gelmiyor. onlar da daha ileri teknikler üzerinde çalışarak bize ışık tutacaklar, fikir verecekler. amaç bu.)