mezenter – Tıbbiyeli Sözlük
leonardo da vinci amcanın yaklaşık 500 yıl önce soylediği bilim dünyasınında 2012 de kabul ettiğin son oraganımız
organ falan değil arkadaş,mezenter ya bildiğimiz periton parçası. bunun hakkında trtnin anatomi hocası olan prof.dr m.y. ile röportajı bile var
Koronerin, baziller sistemin, portal triadın, spermatik kordun da organ olmasının önünü açar mezenterin organ olması.
Embriyonel gelişim sırasında bağırsak öncülünün çeşitli rotasyonlar yapmasıyla oluşan periton katlantılarının bağırsakları saran özelleşmiş kısımlarına verilen isimdir. Omentum majus ve omentum minus peritonun mezenter dışındaki diğer katlantılardandır.

Mezenterin; birkaç sene önceye kadar sadece jejunum ve ileum (mesenterium), transvers kolon (mesocolon transversum) ve sigmoid kolon (mesocolon sigmoideum) gibi intraperitoneal organları sardığı, retroperitoneal alandaki inen ve çıkan kolonda bulunmadığı, dolayısıyla 'parçalı' bir yapıdan oluştuğu düşünülmekteydi.
ancak son birkaç yıldaki araştırmalar sonucunda, duodenojejunal fleksuradan başlayıp rektuma uzanan 'tek parça' bir yapı olduğu ve sarıp asma işlevine ek olarak açıklığa kavuşturulmamış başka fonksiyonlarının olabileceği kabul edilmiştir.
Omentum majus'un(*) inflame, perfore vb. alanlara doğru uzayıp yoğunlaşıp plastron oluşturduğu ve tabloyu sınırlandırdığı düşünüldüğünde mezenterin de ek fonksiyonlarının keşfedilmesi ihtimal dahilinde bana göre : )
Bir omentum majus, bir de eski anlamdaki mesenterium yani sadece jejunum ve ileumu sarıp radix mesenterii aracılığıyla karın arka duvarına tutturan kısım bana hep ilginç gelmiştir.
Jejunum ve ileum; günün büyük bir kısmında hareket halinde olmasının yanı sıra yine aktif hareketli olan bir bedenin içine yerleştirilmiştir ve 5-6 metre uzunluğunda olduğu halde küçük bir alan içinde karmakarışık halde bulunmaktadır.
mezenter, bu bağırsak anslarını sarıp asarak adeta onların düğümlenmemesi için sabitleyici görev görür. Kimi zaman da bu işleyiş bozuluverir; volvulus veya ileus tablolarıyla karşı karşıya kalınır.