mühendis vs doktor – Tıbbiyeli Sözlük
Erkek arkadaşı elektrik mühendisi olan bir stajyer olarak söylüyorum ki ; matematik ve fizik ve bu arkadaşların hayatımıza yansıdığı alanlarda ancak halt ederim erkek arkadaşımın yanında .
Bende olan ve onda olmayan ise ezberleyebilme becerisi .
Doktorlar ezberleyerek de bazı şeyleri kotarabiliyorlar diye düşünüyorum , ezberleyerek değil de tam olarak tüme yakın mekanizmayı anlayarak sorunu çözebilen doktorlar zaten " iyi doktor " olarak kalıyor akılda fakat mühendislikte aynı şey geçerli değil bence , mekanizmayı bilmiyorsanız hiçbir şey yapamıyorsunuz .

(bkz:başlığın bana kalması)
Benim içimdeki çatışmadır kendileri. mühendismi olsaydım keşke diye sorarım kendime hep.

İşte o şerefsiz matenatik yüzünden olmadım,, matematiği beceremedim bir türlü..



Kimyasal tepkimeler, üç boyutlu çizimler, basit kodlamalar basit bir hobi olarak kaldı mecburen bende.. aslında baskı ddvreleri ile de uğraşmak istiyorum şu an. pic kodlama falan..



Neyse kendimi de yıllardır doktorluk bir meslektir, mühendislik ise hobidir diyerek avutuyorum.
sağlam bir okulda okuyan mühendisin günümüz türkiye şartlarında sikip attığı versustur malesef.yaşam kalitesi ,para ,mutlulukta fersah fersah öndeler.belki mesleki tatminde doktorluk öne çıkabilir ama diğer bütün alanlarda fark açmış durumdalar.
Kime göre neye göre bir kıyaslama. Turkiye şartlarında genel anlamda her türlü doktorluk önde gelir. Kazandığı para, elde ettiği kariyer, toplumdaki yeri, duyulan saygınlık vs hepsinde öndedir.

İstisnai olarak bazı mühendisler bazı doktorları geçebilir fakat kişi değil meslek bazında bir kıyaslama yapıyoruz.



Ancak dünya genelinde gelişmiş ülkelerde mühendislik daha ön plandadır. Bu da işin diğer boyutu. Dağ başına mühendislik fakültesi açıp matematikten 2 net yapamayanı mühendis yaparsan olacağı da bu.



Tıpta yoğun olarak kullanılan usg, Mr, bt, otomatize biyokimyasal tahlil sistemleri, tek kullanımlık enjektorler, ventilatorler, EKG, eeg ve daha sayılamayacak ya da sayılacak ne kadar şey varsa mühendisliğin eseri olunca bu açıdan sonucun son tahlilde ne olduğu da bellidir.
kime göre neye göre bir kıyaslama. turkiye şartlarında her türlü 'mühendis' önde gelir.



bir devlet ünisinde doktor olabilmek için yaklaşık ilk 20 bine girmeniz gerekmektedir.

İddia ediyorum bu ilk 20 bin'de olup mühendislik yazanların 'ı doktorlardan daha çok kazanıyordur ve ,9'u doktorlardan çok daha iyi çalışma şartlarına sahiptir.



Ülke zaten sömürge ülkesi olmuş. kendi kendine bir şey üretemiyor doktorlar da ülkeyle benzer kaderi yaşarken mühendisler için yurtdışında işe başlamak çok kolay ve başlar başlamaz normal bir mühendis için 5-6-7 bin eurolar havada uçuşuyor.



Hadi yurtdışında işe başlamadı diyelim. İlk 20 bindeki mühendislerin çoğunu yabancı şirketlerin Türkiye uzantıları kapıyor. Bunlar da başta işe 5-6 bin civarı başlarken 2 sene içinde kendilerine üfleseler bile (normal dr mezun olana kadar) maaşları artıyor. Her sene düzenli olarak kendilerini geliştirip maaşlarını ve çalışma şartlarını iyileştiriyorlar. Hele ki bir de bunların iyi proje geliştiricileri var da daha çok yazmayayım.



Peki yurtdışında böyle mi? Hayır. Yurtdışında doktorlar genel olarak çok daha iyi maaş ve çalışma şartlarına sahip. Günlük 20-30 civarı hasta sınırı var ve bu sınırdan fazla hastaya bakamıyorsun. Maaşları ise dudak uçuklatır. Mesele size bir kuzey ülkesinden örnek vereyim. Küçük bir hastanenin genel cerrahi bölüm başkanının aylık aldığı maaş 40bin euro!



Burda biz 6 sene boyunca değişik çok zor bir eğitim görürken ordaki arkadaşlarım zorluk derecesinde bizim elimize su dökemezler. Ama ülke onlara öyle imkan veriyor ki bir sürü yeni makinenin kullanımını öğreniyorlar. Her yeniliğe eğitim sistemleri hemen entegre oluyor. Çalışırken de asla yerlerinde stabil durmuyorlar çalışma şartları bu kadar iyi olunca onlar da kendilerini mesleklerinde daha çok geliştirebilmek için daha çok ve daha kolay efor sarfediyorlar. Biz powerpointe tıpta yapay zeka yazıp duralım adamlar projelerini mühendislerle beraber tamamen üniversite ve hoca teşvikli gerçekleştiyorlar.



Acınacak haldeyiz.. Ben inşallah nasip olursa entegre bir şekilde yurtdışında tıp eğitimine devam etmeye çalışacağım. Eğer olmazsa burdaki tüm sınavı dereceyi tıpı bırakıp yine yurtdışında yazılım eğitimine başlarım en olmadı.

Tr'de tıp okuyup Tr'de devam etmek güzel şeyler vaad etmiyor çünkü.