organ bağışı – Tıbbiyeli Sözlük
Kan Bağışı gibi kolay bir olgu olmayıp üzerinde düşünülüp karar verilmesi gereken bir süreçtir. Özellikle yaşarken hayat kurtarmayı ilke edinmiş olan doktorların bu konuda insanlara öncü olması gerektiği her sene düzenlenen organ bağışı sempozyumlarında vurgulanır.



Az bağış olmasının birincil sebebi önyargıların aksine muhafazakarlık değildir. Bu organ bağışında bir engel değildir. Birincil sebep ailenin anlaşamamasıdır. Defin işlemlerini gerçekleştirmek isteyen geride kalan aile bedeni tek bir parça halinde ister ve bağış konusunda mutabakata varılamaz.



Bağış her ölen bedenden gerçekleştirilemez. Beyin ölümü gerçekleşmiş ama beden hala yaşıyor olmalıdır. Bunu onaylamak için hastahanelerde farklı alanlardaki uzmanlardan oluşan bir ekip bulundurulur ve ancak beyin ölümünü fizyolojik muayene ile onayladıktan sonra bağış gerçekleştirilebilir.
Bilen var mıdır,geçmişte verilen onayı olan hastanın ani bir durumda organların alınması için aile onayı gerekir mi yoksa o daha önce yaptığı bildirim yeterli midir
kadavradan ve canlıdan olmak üzere 2 çeşidi vardır. ülkemizde kadavradan bağış oldukça nadir olduğundan nakiller çoğunlukla canlıdan canlıya yapılmaktadır. canlı verici demek tamamen sağlıklı bir insanı major bir cerrahi operasyona sokmak ve hayati bir organını kısmen veya tamamen vücuttan çıkarmak demektir ki ciddi bir risktir. bağış öncesi verici neyi verdiğini, kendi adına nasıl bir risk aldığını iyi kavramalı ve değerlendirmelidir. bunun için pre operatif dönemde hastaya yeterli bilgilendirme ve rehberlik yapılması önemlidir. özetle olayın "babamın sağlığı için bir böbrek feda olsun, ben vermeyeceğim de kim verecek" gibi beylik cümleler kurmaktan çok daha ciddi olduğunun farkına varmalıdır hasta. ama çok da erdemli bir davranıştır. canından bir parçayı vermektir esasında. verilebilecek en güzel hediyedir belki. teşvik edilmedi ve yaygınlaştırılmalıdır.
Gerçekten insanlanlarınbilinçlendirilmesi gereken muazzam önemli bi konudur çürüyeceği halde bir kaç insana hayat olması asıl meseledir
organ bağışı yapmak çok kolaydır, tek yapmanız gereken ailenize organ bağışı yapmak istediğinizi vasiyet etmek

(bkz:organ bağışı nasıl yapılır)

bildiğim kadarıyla şu an geçerli olan şekliyle, kişi daha önce organ bağışı konusunda her hangi bir belge düzenlediyse bile ( türk toplum yapısında aile ve defin işlemlerinin yeri göz önüne alındığından ) karar ailesinin isteği doğrultusunda düzenlenmektedir.

dolayısıyla aile bu konuda bilgilendirilmeli, bağış yapma isteği 1. derece akrabalara bildirilmelidir.
bence bağışlanmalı, ailem benim bedenimi büün gömse ne olur eksik gömse ne olur sonuçta bunların hepsi toprak olacak. hiç değilse bir iki ihiyaç sahibi sevinir insanların sizin sayenizde mutlu olması siz bunu bilsenizde bilmesenizde çok güzel bir duygu. organlarımı bu konu hakkında hiçbir tereddütte kalmadan ve üstünde 10 saniye bile düşünmeden bağışladım pişman değilim.
canlı veya ölü bir bireyin organ veya dokusunun kişiden alınıp soğuk zincir aracılığı ile transportunun ardından canlı alıcıya `greft` edilmesi olayıdır.

ülkemizdeki zeki insanlar öteki tarafa eksik gideceğini sandığı için bu sınırlar içinde kadavradan organ nakli çok düşüktür. ispanyayı örnek almalıyız.
tüm doku nakillerinde izin alınmıyor mesela kornea nakli herhangi ölen birinden direk alınabiliyor, kan uyumu falan da gerekmediğinden kornea nakline vesile olmanız için korneanızın sağlam olması ve sizin ölü olmanız yeterli
Şu an internet üzerinden e-nabızdan bütün organlarınızı veya bazılarını bağışlayabiliyorsunuz vazgeçme seçeceğiniz de var.