özel tıp fakültelerinin devlet tıp fakültelerine göre daha kolay olması – Tıbbiyeli Sözlük
yıllardır kafamı kurcalar bu versus. vakıf üniversitelerinin tıplarından mezun olup asistanlığı boyunca biz intörnlük yapmadık, hastaya dokunmadık vs. diye bahseden çok örnek mevcut etrafımda. tabi ki tıp eğitimi her şekilde her şartta zor bunu inkar eden asla yok, yaptığımız sadece bir karşılaştırma.
özel hastanelerdeki hasta sayısının az olmasına bağlı olarak öğrencilerin eğitim kalitesinin düşmesine sebep olur. iyi değildir hoş değildir. hasta görmek lazımdır.
Dogru degildir. Vakif universitesinde de devlet universitesinde de okudum. Bana sorarsaniz aralarinda zorluk acisindan hicbir fark yok. Temel bilimlerde egitim kalitesi devlet universitelerine bin basar zaten kadrodaki hocalar ozel olarak getirilmistir hepsi alaninda cok fazla calisma yapan egitimcilerdir. Ama vaka varyasyonu acisindan daha sanssiz olduklari kabul edilebilir bir gerekce iken cogu kucuk sehirdeki devlet tip fakultesinde de boyledir.
Üniversiteye göre değişir. İstanbuldaki butik üniversiteleri kıyaslamaya dahi almıyorum bu entryde.



Preklinik eğitimi vakıf ünivlerde daha kalitelidir. Kişi sayısının azlığı maket bolluğu hoca kalitesi olarak devlet ünivlerine fark atar. Klinik eğitimde de öğrenci başına düşen hasta sayısı daha fazladır bu avantaj gibi görünebilir ama temas nispeten azdır. Bu da devletin avantajıdır. (bkz:devlet hastanelerinde hastaların it yerine konulması). Ama hasta kalitesi arttığı için vizitler daha kolay olur, daha sağlıklı bir iletişim kurarsınız. Ayrıca vakıf üniv hastanelerinde ilginç vaka görme şansınız daha yüksektir.



İnternlik vakıf ünivlerinde daha kolaydır. Bizim okul aylık 6 nöbet yazıyor, devletteki arkadaşım 15e yakın nöbet tutturduklarını anlatmıştı. Bu bakımdan tusa çalışmak daha rahat oluyor. Bi de internlikte angarya miktarı daha azdır vakıfta.



Dedikodulara kulak asmayınız, tıp eğitimi hiç bir yerde kolay değildir.



Edit: bi sonraki entry için; bizde profesörler öğrenciye kendini dokundurtmayan hastayı istemiyor. Burası bir üniversite hastanesi, öğrencilerin olduğunu bilerek muayeneye geldin diyor.
göreceli olarak değil alenen daha kolaydır.



hasta özel hasta statüsünde olduğu için kan almak, sonda takmak gibi görevleri olmamaktadır. hastayı muayene etmeleri bile hasta rahatsız olabileceği için hoş karşılanmamaktadır çoğu vakıf üniversitesinde. hatta çoğu hoca tarafından sadece para kazancı olarak görülmektedir öğrenciler.
bizim fakülteye yatay geçiş ile özel üniversiteden gelenler ortalamanın altı başarı gösterirken, devlet üniversitesinden gelenler ilk 3'e oynamıştır genelde. kısmen doğru olan önermedir.
iki tip üniversitede de eğitim gören biri olarak yanlış diyebileceğim teori. zira benim okuduğum özel üniversitede ortalamayla öğrenciyi kaçırmamak için ellerinden geleni yapan, zorladıkça zorlayan, en bilinmeyenleri soran hocalar vardı, şu an olduğum devlet üniversitesinde çıkmış ve spotlarla girdiğim sınavlardan ortalama puanlar alabiliyorum.
Bu duruma nazaran şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki özel üniversitenin eğitim kalitesi çok daha iyiydi.
Rabbim kimseye karın ağrısı vermesin, dedirten başlık.

Öncelikle, niteliği belirlenen şey, zorluk/kolaylık ayracı değildir.

Bu fakültemsiler niteliksizdir.

Mezun ya da öğrencileri nice güzelleme yapsalar da! bir ömür karınları ağrıyacak.

Rabbim kimseyi mahçup etmesin.