özel tıp fakültesi – Tıbbiyeli Sözlük
Türkiye'de olmayan fakültedir.
Türkiye'de vakıf üniversiteleri bulunmaktadır. Özelden en önemli farkları kağıt üstünde kâr amacı güdemeyecek olmalarıdır.
Tr'de bulunan vakıf üniversiteleri ise kaliteli hocalara da öğrencilere de para vererek günden güne devlet üniversitelerini eritmektedirler.

Tıp okumak için ailesi parayı yatıran kişi (tam bursluları tenzih ediyorum) bu üniversitelere gidebilmektedirler.

Mevcut eğitimimizde zeka beceri değil de sadece ezber ölçüldüğünden nice burssuz öğrencinin nice tam burslu öğrencileri sınavlarda solladığına bu gözler sollanarak şahit olmuştur. (*)
İstanbuldaki Özel Üniversitelerin rekabetten dolayı eğitim kalitesini çoğu devlet üniversitesinin üstüne çıkardığı bir durum mevcut.

Koç, Acıbadem, Medipol, Yeditepe, BezmiAlem, Bahçeşehir zaten kendini kanıtlamışken daha mezun vermemiş yeni üniversiteler (örnekler:Beykent , İstinye) imkan açısından ve eğitim kalitesi açısından çok dikkat çekmektedir.
Hani demiş ya birisi 300 bin liraya 1 senemi sattım diye. Aynen öyle ben de sattım 1 senemi o paraya. İnsanın zoruna giden bu.
Ankara'dakileri (başkent, ufuk rıdvan ege gibi) eğitim kalitesi olarak oldukça iyi olan fakültelerdir. Bu okullara hacettepe, ankara ve gülhane'nin en emektar hocaları akmaktadır.



istanbul'daki belki hepsi değil ama butik üniversite versiyonlarının ise bunun tamamen zıddı olduğunu düşündüğüm fakültelerdir. Ticari kaygılar ön planda gibi.



Diğer şehirdekiler hakkında ise bir bilgim yok.
öğrencilerinin büyük bir kısmının para karşılığı tıp eğitimi aldığı,sayısının artmaması gerektiği hatta azaltılması gerektiği yerlerdir.



bugün konusu açılmışken söylemek istiyorum. genel cerrahi stajını alırken şöyle bir durumla karşılaştık,hocalarımızın büyük bir çoğunluğu öğrenciyle ilgilenmiyor,uygulamalarını yapmıyor.biz de bu durumu öğrenci işlerinden sorumlu ablamızla konuştuk,kadın(x) bizden dertli çıktı.



x: bu durum son yıllarda peydah oldu,ben 30 yıldır buradayım. eskiden bu stajda hocalar 1 saatinizi boş geçirtmezdi,hepsi öğrencileriyle yakından ilgilenirdi. teorik dersler çok güzel anlatılırdı. şimdiyse ilgisiz adamlar kaldı malesef. iyi hocalarımızın hepsini özel tıp fakülteleri kaptı. verdiler parayı aldılar hocaları.sizden önceki grupta bir arkadaşınız bir gün boş amfide dertli dertli oturuyor. 'abla hocalar bizimle ilgilenmezse biz bu hastalıkları nasıl öğreneceğiz? ileride bir kişide bu hastalıkları atlarsak sorumlusu sadece biz mi olacağız?' şeklinde serzenişte bulundu.ben de ilgili ve bilgili hocalar özel tıp fakültelerinden gelen cazip teklifleri değerlendirince arada bu kopukluk oluştu dedim. çocuk 'biz burada eğitim alabilmek için ilk birkaç binde yer aldık,şimdi söyler misin abla bana,en iyi eğitimi onlar mı hak ediyor yoksa biz mi?' dedi.sonuna kadar haklı.



özel tıp fakültelerinin sayısı artmaya devam ettiği sürece devlet fakültelerindeki kendini iyi yetiştirmiş donanımlı öğretim elemanlarının sayısı da azalmaya devam edecektir.eklemek istediğim bir şey daha var,adamlar bir bina dikiyorlar,bi bakıyorsun bilmem ne üniversitesi. allah allah diyorum kendi kendime bu ne zaman açıldı. hani şu an kafadan bi isim sallasam yarın aynı isim de bi özel üniversite kurulmuş olabilir,ertesi gün de tıp fakültelerini açmış olabilirler.bunu şunun için vurguluyorum,nicelik ile nitelik ters orantılıdır.bu fakültelerin sayısını arttırmakla ülkenin bu alanda verdiği eğitimin total değerini düşürmüş oluyorlar. yeni fakülteler açmak yerine fakültelerindeki öğretim görevlilerini mutlu et ki onlar da gerçekten ait olmaları gereken yerde kalsınlar,vakitlerini kendilerinden bir şeyler kapmak isteyen öğrencileriyle birlikte en verimli şekilde değerlendirsinler.



not:benim söylediklerim bu fakültelerde eğitim alanlara değil arkadaşlar,üzerlerine alınmasınlar.
devlet üniversitesine göre kat kat be kat dezavantajlı bir eğitim sistemi. sorunlarınıza cevap bulamayışınızdan tutun gördüğünüz vakaların azlığıyla giden upuzun bir dezavantaj listesi bulunur.

(bkz:parayla rezil olmak) lafının en çok yaşandığı yerdir diye düşünüyorum.
Tibbiyelinin -belki de hasetten- ön yargıyla yaklaştığı fakültelerdir. Zira her özel tıp fakültesi aynı olmayıp bir kısmı Türkiye'nin sayılı profesörlerine ders verdirmektedir. Bazı devlet üniversitelerinde hastane, bazılarında kadavra olmadığı bilinirken özel üniversitelerin imkanları değil yıllık ücreti konuşulmaktadır. Belki satın alınan diploma değil, eğitim kalitesidir?



*Eleştirilmeden önce belirtmek isterim ki devlet üniversitesinde okuyorum. Herhangi bir pismanligim yok. Üniversite sınavında bir talihsizlik yaşayıp özel tıpta okuyan ve emek veren arkadaşlarımız -gelecekteki meslektaslarimiz- var. Her üniversite/ fakülte bir olmadığı gibi her öğrenci de bir değil.